“Nincsen okunk abbahagyni” - mondják az oktatás helyzete miatt menetelve tiltakozók

POLITIKA
2023 január 03., 12:44
comments 13

Hétfő reggel a miskolci Herman Ottó Gimnáziumtól indult a Tudásmenet az oktatásért! demonstráció, a magyar oktatás és a tanárok helyzete miatt folytatott tüntetéssorozat évnyitó akciójaként. A résztvevők a tanárelbocsátásokban érintett miskolci gimnáziumtól indulva 180 kilométeres úton vonulnak gyalog a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumig, ahol az első tanárkirúgások történtek, és ahol majd egy nagyobb esemény zárja a demonstrációt szombaton.

A szervezőket is meglepte, Mezőkövesden mennyien jöttek ki eléjük.
photo_camera A szervezőket is meglepte, Mezőkövesden mennyien jöttek ki eléjük. Fotó: Pedagógusok Szakszervezete / Facebook

A szervezők a menet összes napján fórumokat tartanak a különböző állomásokon, amiken az oda érkező helyi pedagógusokkal, szolidaritókkal beszélgetnek. (Az akció menetrendjéről itt írtunk korábban.) “A menet célja, hogy erőt adjunk a tiltakozóknak a folytatáshoz, mert nincsen okunk abbahagyni” - válaszolta megkeresésünkre Törley Katalin, a Tanítanék mozgalom vezetője, kirúgott kölcseys tanár. Azért kezdik az évet a kormány által meghosszabbított téli szünet idején a demonstrációval, hogy ott folytassák, ahol abbahagyták, mondta.

Lementek vidékre

“Meglepett minket, hogy Mezőkövesden ennyien összegyűltek és vállalták, hogy végig jönnek velünk a városon, egyesek transzparensekkel” - mondta Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke, aki szervezőként az egész úton végigmegy. Az első nap nagyjából hatvanan indultak Miskolcról, az első nap Bükkábrányon végződött. Cikkünk írásakor, kedd délelőtt a menet Mezőkövesdnél tartott, itt 40-50 fő várta a tüntetőket. “Volt, aki Mezőkövesd előtt odajött hozzánk, üdítőket hozott nekünk, és elmondta, hogy a városban ezt nem meri felvállalni. Egy 72 éves férfi 100 darab túró rudit hozott, azt mondta, hogy ő így tudja vállalni a szolidaritását. Az első nap végén ingyen vacsorát kaptunk, de az illető kérte, hogy a nevét ne adjuk közre.” - mondta Totyik, aki arról is beszélt, hogy többen tartanak attól, hogy nyíltan felvállalják a szolidaritásukat a tanártüntetésekkel.

Sok helyen várták élelemmel az oktatás helyzete miatt tiltakozók menetét.
photo_camera Sok helyen várták élelemmel az oktatás helyzete miatt tiltakozók menetét. Fotó: Pedagógusok Szakszervezete / Facebook

A tegnap esti záró program Tibolddarócon volt, itt 15-20 ember gyűlt össze a fórumra. “Ezeken meg szeretnénk hallgatni az összegyűlteket arról, hogyan látják az oktatás helyzetét, hogy mit csinálnak rosszul a szakszervezetek és a civilek, hogy mit kellene másképp képviselni, és hogy az akcióinkat hogyan tudnák segíteni” - mondta Totyik.

A beszélgetésen a résztvevők szerinte meséltek arról is, hogy például “a sztrájk idején hogyan próbálták megfélemlíteni őket, és hogyan próbálták rákényszeríteni őket arra, hogy ne szervezzék meg a sztrájkot”. “A vidékre nagyon nagy figyelmet kell fordítani, mert az oktatás helyzete nem fog megváltozni, ha vidéken nem tudunk segítséget nyújtani” - mondta a PSZ alelnöke.

A mai szakasz során Egerben tartanak civilek által szervezett beszélgetést, amin a vonulók is ott lesznek, Totyik azt mondta, 17-18 óra között érkeznek ide.

Totyik ki szeretné emelni a rendőrséget, ugyanis szerinte “rendkívül támogatónak, segítőkésznek” bizonyultak a demonstrálókkal eddig. Még ahhoz is adtak ötleteket, “hogyan lehet látványosabban vonulni” - mondta.

A gyaloglás vége

Szombaton van a Tudásmenet utolsó napja, ekkor érkezik be Budapestre, a fővárosban több helyen lehet majd csatlakozni a vonulókhoz, majd a Kölcsey Gimnáziumnál lesz a zárórendezvény, mondta Törley Katalin, a menet utolsó szakaszának szervezője. A zárórendezvényre több ezer embert várnak, lesz színpad, ahol a résztvevők elmondhatják a tapasztalataikat, illetve diákok, tanárok szólalnak majd fel, folytatta Törley.

Hétfőn este Bükkábrányban pihentek meg a Miskolcról induló menetelők.
photo_camera Hétfőn este Bükkábrányban pihentek meg a Miskolcról induló menetelők. Fotó: Pedagógusok Szakszervezete / Facebook

A záróesemény még rendőrségi bejelentés előtt áll, a demonstrációról több online felületen fogják tájékoztatni a szolidaritókat, közölte kérdésünkre a Molnár Áron vezette Noár Mozgalom, amely a Tanítanék és a PSZ mellett a Tudásmenet harmadik szervezője.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.