A coviddal szembeni végső győzelemre fel, írja a Kínai Kommunista Párt hivatalos lapja

külföld
2023 január 04., 12:49
comments 1

A koronavírus-járvánnyal szembeni “végső győzelemre” buzdít a Kínai Kommunista Párt (KKP) hivatalos lapja, ezzel visszautasítva a Kína koronavírus-kezelését érő kritikákat, írja a Reuters.

Orvosok egy vidéki körzetben, Hunan tartomány egy isten háta mögötti részén személyesen keresik fel a háztartásokat.
photo_camera Orvosok egy vidéki körzetben, Hunan tartomány egy isten háta mögötti részén személyesen keresik fel a háztartásokat. Fotó: JIAN BIAO/Xinhua via AFP

“Kína és a kínai emberek biztosan learatják a végső győzelmet a járvánnyal szemben” - írja a Zsenmin Zsipao, a párt szócsöveként szolgáló lap szerdai vezércikke.

Eközben a nemzetközi egészségügyi tisztviselők próbálkoznak meghatározni a jelenleg zajló kínai covidjárvány adatait, ugyanis Kína hivatalos adatközlései megbízhatatlanok. Kína hivatalosan napi öt vagy kevesebb halálesetet jelent a párt covid-politikájának decemberi 180 fokos fordulata óta, miközben az országban rendkívüli tempóban terjed a vírus. Egyes nemzetközi egészségügyi szakértők egymillió kínai Covid-halálesetre is számítanak idénre a Reuters szerint.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) december 30-án kért őszinte járványadatokat Kínától, felhívva a figyelmet az “átláthatóság és a rendszeres adatközlés fontosságára”. A KKP az általuk közölt hivatalos adatokkal szembeni nemzetközi szkepszist politikai indíttatású támadásnak tartja és visszautasítja.

Kína november vége óta szédítő tempóban oldja fel a koronavírus-korlátozásokat. December első fele óta megszüntette a rendkívül szigorú lezárásokkal járó zéró-Covid politikáját, a párt döntése szerint január 8-tól pedig ismét utazhatnak külföldre a kínaiak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.