A Kínából érkező utasok székletét és vizeletét elemezgeti Belgium

koronavírus
január 04., 15:14
comments 2
Kínai gép érkezik a brüsszeli Zaventem reptérre
photo_camera Kínai gép érkezik a brüsszeli Zaventem reptérre Fotó: NICOLAS ECONOMOU/NurPhoto via AFP

A Kínából Belgiumba érkező utazókat érintő új intézkedéseket jelentett be a belga kormány a koronavírus-járvánnyal összefüggésben: tesztkötelezettség nem lesz, de a repülőgépek szennyvizét elemezni fogják új vírusvariánsok után kutatva - írta a The Brussels Times.

Frank Vandenbroucke belga egészségügyi miniszter azzal indokolta az intézkedés fontosságát, hogy Belgium további információkat tudjon gyűjteni az új koronavírus-variánsok lehetséges terjedéséről. „Ami ma Kínában történik, az drámai" - fogalmazott Vandenbroucke, majd hozzátette: a belga kormányt aggasztja a fertőzöttek és a halálesetek nagy száma Kínában. De rögtön kiemelte, hogy a kínai esetszámok nem okoznak azonnali kockázatot Belgiumban, köszönhetően a nagyarányú beoltottságnak.

A miniszter tájékoztatása szerint a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtérre Kínából érkező közvetlen járatok közül heti két repülőgép szennyvizét fogják vizsgálni, ami lehetővé teszi a vírus genomjának, azaz teljes örökítő információjának vizsgálatát az esetleges új variánsok kimutatására. Emellett a repülőgép utasainak, illetve azoknak, akik az elmúlt hét napban Kínában jártak, és tüneteket mutatnak, gyorstesztet és lehetőség szerint PCR-tesztet kell végezniük. Az intézkedés célja az éberség fenntartása, valamint egy újabb járványhullám és egy esetleges ismeretlen vírusvariáns elleni felkészülés - tette hozzá a belga egészségügyi miniszter.

Turista ismerkedik a belga nemzeti étellel Brüsszelben 2020 márciusában
photo_camera Turista ismerkedik a belga nemzeti étellel Brüsszelben 2020 márciusában Fotó: KENZO TRIBOUILLARD/AFP

Olivier Véran belga szövetségi kormányszóvivő közölte: meg kell fontolni a Covid-teszt bevezetését minden Kínából érkező utas esetében. Elmondta, hogy

egy Kínából érkezett keddi járat utasai között végzett tesztelés eredménye szerint minden harmadik utasnak pozitív lett a tesztje.

Ez igazolja a frissen bevezetett intézkedések szükségességét - tette hozzá.

Az illetékes belga közegészségügyi hatóság legfrissebb tájékoztatása szerint az elmúlt egy hétben átlagosan naponta 1440 ember szervezetében mutatták ki a koronavírust Belgiumban, ami egyszázalékos emelkedést jelent az előző hétnapos időszakhoz képest. Naponta átlagosan 130 embert szállítanak kórházba koronavírus-fertőzés miatt, 19 százalékkal többet, mint az előző héten. Jelenleg 1985 fertőzöttet ápolnak belga kórházakban. Belgiumban naponta átlagosan 10-en halnak meg a fertőzésben, ez a mutató 41 százalékos emelkedést mutat - írja az MTI.

Múlt héten írtunk arról, hogy kezd ráparázni a világ a kínai turisták érkezésére. Sorra jelentik be az országok, hogy csak szigorú szabályok szerint fogadják a Kínából érkezőket. A magyar kormány viszont nem tart attól, hogy a három év után kiszabaduló utazók újabb fertőzési hullámot hoznak.

Címlapi kép: AFP, szobor Brüsszelben, 2020 nyarán

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.