Negatív tesztet és maszkviselést javasol az EU a Kínából érkezőknek, de semmi sem kötelező

járvány
2023 január 05., 07:51

Továbbra sincs közös európai reakció a kínai járványhelyzetre, uniós diplomaták szerdán mindössze ajánlásokban állapodtak meg, amik egyetlen tagállamra nézve sem kötelezők.

A svéd EU-elnökség közleménye szerint a találkozó résztvevői egyetértettek a koordinált fellépés fontosságában. Ezért először is javasolni fogják a Kínába utazóknak és onnan érkezőknek, hogy viseljenek jó minőségű maszkot a repülőgépen.

photo_camera Kínai repülőgép Brüsszelben Fotó: NICOLAS ECONOMOU/NurPhoto via AFP

Továbbá „erősen ajánlják” az uniós kormányok számára, hogy kérjenek kétnapos negatív tesztet a Kínából beutazóktól, és „bátorítják” a véletlenszerű tesztelést, valamint a pozitív minták elemzését is. A javaslatok közt szerepel a reptéri szennyvízminták vizsgálata, valamint az oltás népszerűsítése is.

Kínában azután pörgött fel a járványhelyzet, hogy a tiltakozások hatására szakítottak korábbi zéró-covid-stratégiájukkal. Egyes szakértők attól tartanak, hogy a kevéssé immunizált kínai lakosságban akár új koronavírus-variánsok jöhetnek létre.

A kínai vezetés hiányos járványadatokat tesz közzé, és válaszlépésekkel fenyegeti az utazási korlátozásokat bevezető országokat. Olaszország, Spanyolország, Franciaország, illetve az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok, Japán és India már döntött a fentiekhez hasonló intézkedésekről. (Politico)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.