Németország, Belgium és Svédország is kötelezővé teszi a covidtesztet a Kínából érkezőknek

járvány
január 05., 15:55
comments 3

Németország, Belgium és Svédország is bejelentette, hogy kötelezővé teszi a koronavírus-teszt elvégzését a Kínából érkezőknek.

Korábban Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország, Dél-Korea és az Egyesült Államok is szigorított a beutazási követelményeken a Kínából érkező látogatók esetében.

Karl Lauterbach német egészségügyi miniszter elmondta, hogy a Kínából érkezőktől a jövőben legalább egy negatív antigéngyorstesztet várnak, ha be akarnak lépni Németországba. Egyelőre nem tudni, hogy az új szabályozás mikor lép életbe.

Az EU-tagországok egészségügyi minisztereit tömörítő testület szerdán a koronavírus-járvány újabb hullámát megelőzni hivatott szabályok összehangolását javasolta, és arra bátorított, hogy a tagállamok rendeljék el a Kínából érkezők tesztelését. A szakminiszterek ajánlása szerint a tagállamoknak a Kínából érkező repülőgépek minden utasának orvosi, vagy FFP2/N95/KN95 jelzésű, orrot és szájat eltakaró maszk viselését kell javasolniuk. Az uniós tanács arra is buzdította a tagállamokat, hogy a Kínából érkezőket csak 48 óránál nem régebbi negatív teszt birtokában engedjék be területükre.

Kislánytól vesznek mintát Kínában 2022. január 14-én.
photo_camera Kislánytól vesznek mintát Kínában 2022. január 14-én. Fotó: Ma Xiaoran/Xinhua via AFP

Az uniós egészségügyi tanács azt is szorgalmazta, hogy az illetékes nemzeti hatóságok végezzenek szúrópróbaszerű tesztelést a Kínából érkező utasok körében, és rendszeresen ellenőrizzék a koronavírus koncentrációját a kínai járatokat fogadó repülőterek szennyvizében.

Lauterbach szerint a német óvintézkedések követik az európai ajánlást, így szúrópróbaszerű ellenőrzésekre és a szennyvíz monitorozására is lehet számítani. Utóbbit a nemzetközi járatok legfőbb csomópontjának számító frankfurti repülőtéren már be is vezették – közölte egy egészségügyi szóvivő.

Ausztria hasonló ellenőrzéseket jelentett be a Kínából érkező járatok esetében a jövő héttől.

Svédországban szombattól 3 hétig negatív teszt bemutatására kötelezik a Kínából érkezőket. A stockholmi hatóságok közölték, hogy az óvintézkedések nem vonatkoznak a 12 év alattiakra és a svéd állampolgárokra.

A belga hatóságok már szerdán bejelentették, hogy a Kínából érkező utasok csak a repülőút megkezdése előtt legfeljebb 48 órával elvégzett, negatív teszttel szállhatnak fel a Belgiumba tartó járatokra. Emellett szombattól a szennyvizet is elemezni fogják az ázsiai országból induló járatokon.

Thaiföld is szigorított a beutazási feltételeken: a külföldi látogatóknak igazolniuk kell, hogy legalább két oltást kaptak a koronavírus ellen – jelentette be Anutin Csarnvirakul egészségügyi miniszter. A Bangkok Post értesülései szerint azoknak az utasoknak, akik Thaiföldről valamelyik tesztkötelezettséget előíró országba utaznak tovább, igazolniuk kell, hogy rendelkeznek egészségbiztosítással arra az esetre, ha a Thaiföldön elvégzett tesztjük pozitív lenne.

Kínában a kórházak zsúfolásig telnek, egy pekingi kórházban elfogytak a szabad ágyak. Közben sorra halnak meg híres kínaiak, a nekrológjukból hiányzik a halál oka. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.