Ron Jeremy pornósztárnak demenciája van, ezért mégsem állítják bíróság elé többszörös nemi erőszak vádjával

bűnügy
2023 január 07., 06:54
comments 14

A 69 éves Ron Jeremy „súlyos demenciában” szenved, és emiatt hamarosan alkalmatlannak nyilvánítják arra, hogy bíróság elé álljon szexuális bűncselekmények miatt- írta meg a Los Angeles Times pénteken.

Ron Jeremy
photo_camera Ron Jeremy Fotó: DAVID MCNEW/AFP

Jeremyt (polgári nevén Ronald Hyatt), aki a '70-es évek óta több mint 1700 pornófilmben szerepelt, pszichiátriai vizsgálatra kötelezték a tárgyalás előtt, melyben 21 nő és lány összesen 30 szexuális bűncselekménnyel vádolja: 12 alkalommal nemi erőszakot követett el, 7 alkalommal orális szexre kényszerített nőket, 6 alkalommal szexuális visszaélést követett el, 4 alkalommal erőszakosan, idegen testtel hatolt be, 2 esetben pedig eszméletlen vagy alvó embereket erőszakolt meg. A bűncselekményben egy 14-15 éves gyerek is érintett volt.

Az LA Times egy birtokába jutott e-mail alapján írta meg:

a vád és a védelem pszichiátriai szakértői egyaránt megállapították, hogy a vádlott mentálisan beszámíthatatlan, és kevés esélye van a felépülésre.

A bíró azután rendelt el elmeorvosi vizsgálatot, miután Jeremy egyik ügyvédje, Stuart Goldfarb jelezte, hogy a meghallgatás előtt meglátogatta ügyfelét a fogdában és Jeremy nem ismerte fel őt.

„Mivel a szakértők egyetértenek ebben, a vádlottat alkalmatlannak nyilvánítjuk a tárgyalásra. (...) Ha nem javul az állapota, nem tudjuk bíróság elé állítani a bűncselekményei miatt. Amíg beszámíthatatlan, a büntetőeljárást felfüggesztjük, így a bűnösségét sem tudja elismerni vagy tagadni, és más intézkedéseket sem tudunk megvitatni, hogy igazságot szolgáltassunk az áldozatoknak ebben az ügyben” - írta a megyei helyettes államügyész, Paul Thompson az e-mailben. A következő tárgyalási nap január 17., amikor hivatalosan is megállapítják a beszámíthatatlanságát, a színészt ezután valószínűleg egy Kalifornia állambeli kórházban helyezik majd el.

Ron Jeremy ellen eredetileg 2020 januárjában emeltek vádat, és az ügyészek ezt követően egy sor más, szexuális vonatkozású bűncselekmény miatt is feljelentést tettek ellene, amelyeket a gyanú szerint több évtizedes karrierje során követhetett el. A pornósztár korábban minden ellene felhozott vádat tagadott.

A beszámíthatatlanság megállapítása nem végleges, és ha a vádlott egészségi állapota gyógyszeres vagy egyéb kezelés révén javul, akkor egy későbbi időpontban bíróság elé állhat. A demencia azonban progresszív betegség, és az abban szenvedők általában idővel egyre jobban leépülnek.

Lianne Young, az egykori brit pornósztár, aki először vádolta meg nyilvánosan Jeremyt, a fejleménnyel kapcsolatban azt mondta, hogy frusztrálttá tette, amikor megtudta, hogy már jóval a vádemelés előtt felmerültek a Jeremy demenciájával kapcsolatos aggályok: „Bénító volt. Tisztában voltak az állapotával, mielőtt mindannyiunkat bevontak volna az ügybe.” Young csalódott, hiszen az áldozatok ennek ellenére két és fél évig reménykedhettek a felelősségre vonásban.

Az ügyészség szóvivője ugyanakkor azt nyilatkozta, hogy a vádemeléskor nem voltak tisztában azzal, hogy Jeremy betegsége ennyire súlyos. Az akkori kihallgatások alapján beszámíthatónak tűnt és nem volt diagnózisa demenciáról.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.