Meghalt Jeff Beck

ZENE
2023 január 12., 05:39
comments 3

78 éves korában meghalt minden idők egyik legnagyobb hatású rockgitárosa, Jeff Beck. A brit zenész a Yardbirds tagjaként vált ismertté, ahol Eric Claptont váltotta, majd Rod Stewart társaságában megalapította a Jeff Beck Groupot.

photo_camera Fotó: KEVIN WINTER/AFP

2009-ben, amikor másodszor is beválasztották a Rock and Roll Hall of Fame-be, a BBC szerint arról beszélt, hogy azért játszik a gitárján úgy, ahogy, mert így van lehetősége a legbetegebb hangzással előállni. Épp ez a lényeg ugyanis, hogy ne törődjön a szabályokkal. „Sőt, ha minden egyes számban legalább tízszer nem szegtem meg a szabályokat, akkor nem jól tettem a dolgom” – tette hozzá.

Beck gyors lefolyású bakteriális agyhártyagyulladásban halt meg, és halálhírének bejelentése után a legismertebb zenészek vettek búcsút tőle. Rod Stewart egyszerűen csak a legnagyobbnak nevezte, Jimmy Page hathúros harcosként emlékezett meg róla, akinek határtalan volt a zenei képzelőerője, míg Mick Jagger egy közös videójukat osztotta meg, és arról írt mellé, hogy a zene elvesztette minden idők egyik legnagyszerűbb gitárosát. Szomorú szavakkal búcsúzott Becktől Ozzy Osbourne, Brian May és Gene Simmons is.

link Forrás

Geoffrey Arnold Beck a brit Wallingtonban született, gyerekként lett a rockzene rajongója, elsősorban Elvis hatására, első gitárját magának építette tinédzserként, 1956-ban. Fiatalként különféle, rövidebb életű zenekarok tagja volt, de így is felfigyeltek rá: amikor Clapton 1965-ben otthagyta a Yardbirds-et, Jimmy Page Becket javasolta.

Két évig volt a zenekar tagja, majd kisebb szünet után megalapította a Jeff Beck Bandet, de a zenekar belső feszültségek miatt pár év után felbomlott. A hetvenes évek közepén szólóprojektbe fogott, 1975-ben jelent meg a Beatles volt producere, George Martin közreműködésével a teljesen instrumentális albuma, Blow by Blow, ami világszerte hatalmas sikert aratott.

A következő években további szólólemezek következtek és egyre több közreműködés, 1987-ben játszott Mick Jagger szólóalbumán is, és játszott együtt Roger Watersszel és Jon Bon Jovival is.

link Forrás

A 90-esek végén ismét megújult, elkezdett elektronikus és hiphop-elemeket is beemelni zenéjébe, ismét sikerrel, a Plan B albuma újabb Grammy-díjat hozott a számára. A 2010-es években összeállt Brian Wilsonnal is, de ebből végül nem lett lemez, majd Johnny Deppel, akivel közös lemezük idén jelent meg.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.