24,5 százalék a decemberi infláció

gazdaság
2023 január 13., 07:41
comments 28

Közzétette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a tavalyi év utolsó inflációs adatát. Decemberben 24,5 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint egy évvel korábban. Novemberhez képest is gyorsult az infláció, amikor 22,5 százalékos volt.

A CBA egy dolgozója krumplit rámol 2022. november 15-én, amikor a kormány meghosszabbította pár alapvető élelmiszer árstopját.
photo_camera Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

Az élelmiszerek 44,8 százalékkal drágultak 2021 decemberéhez képest. Kimagasló például a sajt (83,2 százalék), a tojás (82,7 százalék), a kenyér (81,1 százalék), a vaj és vajkrém (79,4 százalék) és a tejtermék (79,2 százalék) árnövekedése. A magyar élelmiszer-infláció európai szinten is rekorder.

link Forrás

A tej egy hónapon belül, novemberhez képest is drágult (7 százalék), az ársapkássá vált tojás viszonyt 8 százalékkal olcsóbb lett.

Decemberben a háztartási energia 55,5 százalékkal került többe, mint egy évvel korábban. A gáz 98 százalékkal drágult.

Már azt is tudjuk, hogy 2022-ben átlagosan 14,5 százalékkal nőttek az árak. Az élelmiszer-infláció összességében 26 százalékos.

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.