Az oroszok megint bejelentették Szoledar elfoglalását, az ukránok szerint még tartják magukat

háború
2023 január 13., 11:09

Az orosz védelmi minisztérium pénteken bejelentette, hogy január 12-én este elfoglalták a kelet-ukrajnai Szoledart. „A Szoledar feletti ellenőrzés lehetővé teszi, hogy elvágják az ukrán csapatok ellátását Bahmut városában” - közölte a védelmi minisztérium. Hozzátették, hogy ezzel a Bahmutban maradt ukrán csapatokat katlanba tudják terelni, és elvágják az utánpótlási vonalaikat.

Ugyanakkor Ukrajna péntek reggel azt állította, hogy még a forró éjszaka után is tartják magukat Szoledarban, ami „az egész háború egyik legvéresebb csataterévé vált”. Korábban arról lehetett hallani, hogy több mint 500 civil rekedt az ostromlott városban. Az orosz védelmi minisztérium bejelentése után Szerhij Cserevátyi, az ukrán fegyveres erők keleti csoportjának szóvivője azt mondta az RBC-nek, hogy orosz csapatok nem foglalták el Szoledart, a harcok a városban folynak.

A Wagner nevű zsoldoshadsereg már korábban bejelentette, hogy elfoglalták a várost, de azt még az orosz vezetés is cáfolta. Csütörtök este Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is köszönetet mondott annak a két ukrán egységnek, akik még tartják a pozícióikat, és „jelentős veszteségeket okoznak az ellenségnek”.

Ostrom előtti és utáni műholdképek Szoledarról
photo_camera Ostrom előtti és utáni műholdképek Szoledarról Fotó: HANDOUT/AFP

Szoledar jelentősége katonai szempontból minimális, de az egykor 10 ezer lakosú város elfoglalása lehetővé tenné az oroszoknak, hogy a közeli Bahmutra koncentráljanak, amit nyár óta ostromolnak. (Reuters/Tass)