Befagyott folyón át Norvégiába szökött egy állítólagos Wagner-zsoldos, aki kész vallomást tenni

külfüld
2023 január 15., 18:59
comments 46

Tüzet nyitottak és kutyát engedtek az orosz határőrök arra a férfira, aki az észak-orosz Nikel városkától nem messze, az Oroszország és Norvégia közötti határt alkotó Pasvik folyó jegén át próbált átmenekülni a skandináv országba.

Andrej Medvegyev az állítja, hogy nemrég járt le a négy hónapra kötött szerződése a Wagner zsoldoshadsereggel és az Ukrajnában zsoldosként megtapasztaltakról kész vallomást tenni.

Andrej Medvegyev
photo_camera Andrej Medvegyev

A férfi már Oslóból, a norvég fővárosból nyilatkozott a Gulagu.net nevű független orosz jogvédő és híroldalnak. Elmesélte, hogy miután sikeresen átjutott a kettős, szögesdróttal megfejelt határkerítésen, észrevette, hogy kutyás határőrök követik a nagy hóban. Már nem járt messze az ezen a szakaszán néhány száz méter széles határfolyótól, amikor a zseblámpás FSZB-sek durván 150 méteres távolságból futni kezdtek felé. A menekülő füle mellett két lövés süvített el. Ijedtében összetörte a telefonját és az erdősáv mély havába dobta, majd a túloldali házak fényeit becélozva rohanni kezdett. A határőrök elengedték a kutyát, de az útközben szerencséjére belegabalyodott a hófúvás alatt rejtőző egyik drótakadályba. A határőrök maguk nem mertek a menekülő után futni, az érintett szerint azért, mert ők is tudták, milyen vékony még a folyó jege. Annyira, hogy a férfi léptei alatt futás közben többször is beszakadt, de mázlijára sosem annyira, hogy a jég alá csússzon.

Medvegyev aztán bekopogott az első kivilágított ház ablakán, a lakók pedig azonnal hívták a hatóságokat. Medvegyev politikai menedékjogot kért és előre jelezte, hogy mindenről hajlandó vallani, amit Ukrajnában tapasztalt.

(via The Barents Observer)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.