Felmentették Maria Ressa Nobel-díjas újságírót az adócsalási vádak alól a Fülöp-szigeteken

külfüld
2023 január 18., 08:19

Egy manilai bíróság szerdán felmentette Maria Ressa filippínó-amerikai újságírót és hírportálját, a Rapplert adócsalási vádak alól. A Nobel-díjas Ressa és az általa alapított újság ellen 2018 óta folyt a bírósági eljárás. Ressa szerint az ügy a sajtószabadság győzelme is egyben.

“Ma a tények, az igazság, az igazságosság nyert (...) [a győzelem] minden filippínóé, akit valaha igazságtalanul vádoltak”

- mondta a tárgyalás után Maria Ressa, aki elmarasztaló ítélet esetén 34 év börtönbüntetéssel nézett szembe.

Ressa és az általa alapított Rappler már egy ideje a Fülöp-szigeteki kormányok jogi támadásainak célpontja. Ressát még Rodrigo Duterte, a Fülöp-Szigetek korábbi autokrata elnökének idejében vádolták meg adóelkerüléssel, amikor külföldi befektetőkön keresztül vont be tőkét a Rapplerbe.

A fülöp-szigeteki igazságügy szerint a Rappler 141,86 millió peso adóköteles jövedelmet nem vallott be 2015-ben, amely az Omidyar Network és a North Base Media külföldi befeketetőcégektől érkezett. Ressa és a Rappler visszautasította a vádakat, mondván a tranzakciók olyan törvényes finanszírozási ügyletek voltak, amelyek nem hoznak létre adóköteles jövedelmet.

Szerdai döntésében a Fülöp-szigeteki adóügyi fellebbviteli bíróság kimondta, hogy az ügyészeknek nem sikerült minden kétséget kizáróan bebizonyítani a vádlottak bűnösségét. A bíróság megállapította, hogy Ressának és a Rapplernek nem származott haszna az érintett tranzakciókból.

A Fülöp-szigeteki újságírók szakszervezete szerint a Ressa ellen indított adócsalási ügy azt jelzi, hogy egyre többször használnak jogi eszközöket az újságírók és a civil társadalom elleni megtorlás és megfélemlítés céljából.

Maria Ressa karrierje során az újságírás és a demokrácia elleni kihívások számos formájával szembeszegült már - legyen az Duterte vagy a Facebook - míg munkáját 2021-ben Nobel-díjjal elismerték. Így Szálj Szembe a Diktátoroddal - Harcban a jövőnkért című könyvét a 444 adta ki Magyarországon, a könyv webshopunkban megvásárolható.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.