Kiakadtak a lengyelek, amiért a magyar kormány orosz oligarchákat törölne a szankciós listáról

POLITIKA
2023 január 19., 15:43
comments 30

Nem tesz igazán jót a már amúgy is erősen megromlott magyar-lengyel viszonynak, hogy a következő uniós szankciós csomag tárgyalásán a magyar kormány azt kérte, kilenc orosz oligarchát vegyenek le a szankciós listáról. A Politico két uniós diplomatára hivatkozva azt írja, hogy Lengyelország képviselői, balti államok diplomatáival együtt hivatalos panaszt tettek emiatt az uniós nagykövetek szervai egyeztetésén.

Korábban a Szabad Európa értesüléseire hivatkozva írtunk már róla, hogy a 10. szankciós csomagból a magyar kormány törölne egy sor orosz oligarchát, köztük Aliser Uszmanovot, Putyin egyik kedvenc oligarcháját és Pjotr Avent, aki a szankciók uniós indoklása szerint rendszeresen találkozik Putyinnal a Kremlben. A Politico diplomáciai forrásai szerint a magyar kormány összesen kilenc nevet töröltetne a szankciós listáról, amelyet időről időre meg kell hosszabbítani, és amit ilyenkor minden tagállamnak jóvá kell hagyni.

Vlagyimir Putyin és Aliser Uszmanov
photo_camera Vlagyimir Putyin és Aliser Uszmanov Fotó: Aleksey Nikolskyi/Sputnik

A Politico egyik diplomáciai forrása szerint viszont a magyar javaslat nem jelenti azt, hogy ha nem törlik a kilenc oligarcha elleni büntetőintézkedéseket, akkor a magyar kormány nem szavazza meg az újabb szankciókat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.