Borult idő, sok csapadék, néhol még havazás is lesz

belföld
2023 január 20., 06:52

Pénteken és a hétvégén néhol - főleg az ország keleti részén - havazás is várható, bár a legtöbb helyen inkább csak esni fog. Egyes hegyek magasabb területein akár 10 cm-es hó is lehet.

Hóemberek Kékestetõn 2023. január 16-án
photo_camera Hóemberek Kékestetőn 2023. január 16-án Fotó: Komka Péter/MTI/MTVA

Péntek

Délelőtt erősen felhős vagy borult lesz az ég, késő délutántól szakadozottabbá válhat a felhőzet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +5 fok közé várható, késő este -3 és +3 fok közé hűl le a levegő.

Főként a Dunától keletre várható eső, ami délutántól egyre nagyobb területen válthat havas esőbe, főleg északkeleten és a hegyekben havazásba, a Dunántúlon néhol szállingózó hóesés lehet. Délután a Dunántúl Déli részén is esőzés is várható. Az Alföldön és északkeleten eső, havas eső, havazás egyaránt előfordulhat, viszont síkvidéken nem valószínű, hogy meg is marad a hó.

Akár 10 cm friss hó is összejöhet a Zempléni-hegység, esetleg a Bükk, Aggteleki-karszt magasabban fekvő részein.

Országosan élénk északi, északnyugati szél várható, ami az Észak-Dunántúlon és északkeleten erős lesz.

Szombat

Országosan inkább erősen felhős vagy borult időre számíthatunk, átmeneti vékonyodások, szakadozások mellett. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0-+5 C° között várható.

A nap második felében főként délkeleten hószállingózás, kisebb havazás, néhol havas eső, a Tiszántúlon helyenként eső is eshet.

Az északi, északnyugati szél sokfelé megerősödik, a Dunántúlon néhol viharossá fokozódhat.

Vasárnap

Átmeneti vékonyodások, szakadozások mellett az ég jellemzően erősen felhős, illetve borult lesz. Hajnalban többnyire -7-0 közötti, kora délután többnyire 0-+7 közötti hőmérsékletet mérhetünk.

Szórványosan előfordulhat hószállingózás, havazás, főleg hazánk keleti felén havas eső, eső is várható. Az északi szél eleinte még többfelé megélénkül. (via Országos Meteorológiai Szolgálat)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.