Nemzetközi bűnszervezetnek minősíti a Wagner-csoportot az Egyesült Államok

háború
január 20., 20:48
comments 5

Az Egyesült Államok a jövő héten további szankciókat vezet be a Wagner-csoport orosz katonai magáncég ellen, ami az amerikai tisztviselők szerint az orosz hadsereget segíti az ukrajnai háborúban, közölte pénteken a Fehér Ház. John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője elmondta, hogy az amerikai pénzügyminisztérium jelentős nemzetközi bűnszervezetnek minősíti a Wagner-csoportot.

photo_camera Katonai álcázót viselő férfi a Wagner csoport szentpétervári főhadiszállása előtt 2022. november 4-én. Fotó: OLGA MALTSEVA/AFP

„A jövő héten további szankciókat is bevezetünk a Wagner és a több kontinensen működő támogatói hálózata ellen” - mondta Kirby az újságíróknak a Fehér Ház napi tájékoztatóján. A Wagner nemzetközi bűnszervezetté nyilvánítása az 13581. számú amerikai végrehajtási rendelet értelmében befagyasztja a Wagner minden amerikai vagyonát, és megtiltja az amerikaiaknak, hogy pénzeszközöket, árukat vagy szolgáltatásokat nyújtsanak a csoportnak.

„Ezekkel a lépésekkel a következő az üzenetünk minden olyan vállalatnak, ami fontolgatja, hogy támogatást nyújt a Wagnernek: a Wagner egy olyan bűnszervezet, ami szörnyűségeket és emberi jogi visszaéléseket követ el, és mi könyörtelenül azon fogunk dolgozni, hogy azonosítsuk, megzavarjuk, leleplezzük és célba vegyük azokat, akik a Wagnert segítik” - mondta Kirby.

A múlt hónapban a Fehér Ház közölte, hogy a Wagner-csoport átvett egy fegyverszállítmányt Észak-Koreából, amit az orosz harci tevékenység támogatására szántak. Az észak-koreai külügyminisztérium alaptalannak nevezte a jelentést, és elítélte az Egyesült Államokat, amiért halálos fegyvereket szállít Ukrajnának. A Wagner tulajdonosa, Jevgenyij Prigozsin a múlt hónapban tagadta, hogy Észak-Koreától fegyvereket kaptak volna, és a jelentést „pletykának és spekulációnak” minősítette.

photo_camera Jevgenyij Prigozsin (balra) Vlatyimir Putyin elnököt kalauzolja 2010 szeptemberében szentpétervári menzáján. Az egykori gengszter Putyin szövetségeseként előbb a közétkeztetésben vetette meg a lábát, ezért kapta a Putyin séfje becenevet. Azóta már leginkább a magánhadserege, a Wagner miatt szerepel leggyakrabban a hírekben. Fotó: Alexei Druzhinin/AP

A Fehér Ház pénteken közzétett egy november 18-i felvételt, amin állítása szerint Oroszország és Észak-Korea között közlekedő orosz tehervagonokat lehetett látni. „Bár úgy értékeljük, hogy a Wagnernek szállított anyag mennyisége nem változtatta meg a harctéri dinamikát Ukrajnában, arra számítunk, hogy továbbra is kap észak-koreai fegyverrendszereket” - mondta.

Az Egyesült Államok becslése szerint a Wagner-csoport jelenleg mintegy 50 ezer főt állomásoztat Ukrajnában, köztük 10 ezer zsoldost és 40 ezer, orosz börtönökből toborzott elítéltet. „Információink szerint az orosz védelmi minisztériumnak fenntartásai vannak a Wagner toborzási módszereivel kapcsolatban. Ennek ellenére valószínű, hogy Wagner továbbra is orosz foglyokat toboroz” - mondta Kirby. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt