Barátból ellenség: megfélemlítéssel, kirakategyetem építésével vádolja Merkelyt egykori szövetségese

oktatás
2023 január 23., 04:55
comments 14
  • Szokatlanul éles harc indult a Semmelweis Egyetem rektori posztjáért.
  • Merkely Bélát, a járvány alatt országosan ismertté vált kardiológust egykori szövetségese, az orvosi kar dékánja hívta ki.
  • Kellermayer Miklós nem finomkodik, a széles nyilvánosság előtt beszél Merkely félelemkeltő stílusáról, és bírálja a „rangsorfetisizmust”.
  • Pár hónappal a választás előtt az egyetemet fenntartó alapítvány hozott olyan szabályt, ami megkönnyítette, hogy befolyásos vezetők elinduljanak Merkely ellen.

Sokáig kérdéses volt, szembeszáll-e bárki Merkely Bélával a Semmelweis Egyetem rektori posztjáért. Végül mégis akadt kihívója, ráadásul olyasvalaki, aki kulcspozícióban van az Általános Orvostudományi Kar dékánjaként, és a legutóbbi választáson még Merkely csapatát erősítette.

Kellermayer Miklós bemutatkozása elég hatásosra sikerült, ráadásul nem az egyetemi lapban vagy valamilyen zárt fórumon, hanem újonnan indított, nyilvános Facebook-oldalán kezdett kampányolni. Ez meglepő annak fényében, hogy először a 44 tagú szenátus választ a jelöltek közül, a végső döntést pedig az egyetemet fenntartó alapítvány négy kurátora mondja ki (Merkely az ötödik tag).

Kellermayer nemcsak ennek a szűk körnek, de nem is csak az oktatóknak, hallgatóknak és klinikai dolgozóknak a figyelmére apellált, hanem mindenkiére, aki az elmúlt években követte Merkely felemelkedését a tévében és az óriásplakátokon. Szokatlanul kemény hangot ütött meg első videójában:

„Elkezdtek fontosabbá válni a látványelemek, mint a valódi minőség. (...) És egyetemi közegben elfogadhatatlan, szorongást és félelmet hozó stílus ütötte fel a fejét, ami megroppantotta a Semmelweis Egyetem szellemi gerincét.”

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.