Az ukrán védelmi miniszterhelyettes után a főügyész és az elnöki adminisztráció vezetőjének helyettese is lemondott

háború
2023 január 24., 09:37
comments 15

Sorra jelentik be távozásukat a magas rangú ukrán tisztségviselők: miután a mai napon korrupciós botrány miatt lemondott a védelmi miniszterhelyettes, leváltották az elnöki adminisztráció helyettes vezetőjét, Kirilo Timosenkót és az ország főügyész-helyettesét, Olekszij Szimonenkót is.

photo_camera Kirilo Timosenko Fotó: EVGEN KOTENKO/NurPhoto via AFP

A lemondások oka, hogy hétvégén egy korrupcióellenes lap leleplezte, hogy az ukrán honvédelmi minisztérium a reálishoz képest kétszeres-háromszoros áron szerezhetett be élelmiszereket a katonáknak. A Mi pénzünk újságírója publikált néhány, az ukrán hadseregtől megszerzett hitelesnek tűnő szerződést, amelyek szerint a fegyveres erők élelmezésére tavaly decemberben 13,16 milliárd hrivnyás (130 milliárd forint) megállapodást kötött a védelmi minisztérium, a szerződésben pedig rögzítették a Poltava, Szumi, Kijev, Zsitomir, Csernyihiv és Cserkaszi megyékben állomásozó egységek katonáihoz eljuttatandó alapvető élelmiszerek árát is.

A rögzített árakat az újságíró összevetette az adott régiók élelmiszeráraival, így jött ki mindennek minimum a duplája.Marjana Bezuhla, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának elnöke a cikk megjelenése után egy nappal, vasárnap jelentette be, hogy vizsgálatot kezdeményeznek a honvédelmi minisztériumnál. A védelmi minisztérium honlapján kedden jelent meg a közlemény, amelyben megerősítik a miniszterhelyettes lemondását.

(MTI, Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.