Mike Pence házában is titkosított dokumentumokat találtak

külföld
2023 január 24., 19:49
comments 11

Titkosított dokumentumokat találtak Mike Pence-nek, az USA előző, republikánus alelnökének Indiana állambeli házában. Az iratokat Pence – aki Donald Trump alelnöke volt – jogásza találta múlt héten, ezután a politikus ügyvédei értesítették a nemzeti levéltárat. Az iratokat azóta begyűjtötte az FBI.

Trump elnökségének végén „véletlenül” Pence otthonába szállítottak „egy kevés” titkosított dokumentumot, írta a politikus ügyvédje nyilvános levélben. Pence azután keresett fel egy tanácsadót, hogy ellenőrizze a nála lévő papírokat, hogy kiderült: Joe Biden elnök delaware-i házában is találtak iratokat. Pence ügyvédei szerint így bukkantak elő az otthonában a dokumentumok.

Donald Trump korábbi, valamint Joe Biden jelenlegi amerikai elnök ügyében jelenleg is vizsgálódnak a hatóságok, hogy megfelelően kezelték-e az iratokat.

Mike Pence 2021. április 29-én Dél-Karolinában.
photo_camera Mike Pence Fotó: Sean Rayford/Getty Images/AFP

A Bidenhez kötődő ingatlanokban az utóbbi hónapokban három körben találtak ilyeneket, utoljára január 22-én vasárnap, miután az elnök maga ajánlotta fel, hogy vizsgálják át otthonát az igazságügyi minisztérium munkatársai. Ekkor még Barack Obama elnöksége alatt keletkezett dokumentumokra bukkantak nála.

Trump ellen jelenleg eljárás folyik, mert feltehetően nem megfelelően kezelte azokat az elnöksége idején keletkezett iratokat, amelyeket az FBI a floridai birtokán foglalt le tavaly év közben. Az amerikai jogszabályok szerint az elnöknek és minden fehér házi alkalmazottnak a posztjukról való távozásuk után minden iratot be kell szolgáltatniuk a nemzeti levéltárnak. (via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.