Tucatnyi ukrán politikai vezetőt menesztettek kedden korrupciós és más ügyek miatt

külföld
január 24., 18:46
comments 1

Kijev számos vezető tisztségviselő leváltását jelentette be kedden. Azon túl, hogy a korrupciós botrány miatt lemondott a védelmi miniszterhelyettes, majd a főügyész és az elnöki adminisztráció vezetőjének helyettese, menesztették öt megye kormányzóját és három további miniszterhelyettest is.

photo_camera Fotó: NABU

A menesztett kormányzók között van a központi Dnyipropetrovszké, az északkeleti Szumié, a déli Zaporizzsjai és Herszoné, valamint Kijev megyéé is. Két eltávolított miniszterhelyettes a közösség- és területfejlesztési minisztériumban dolgozott, egy szociálpolitikai területen tevékenykedett.

Ukrán sajtóértesülések szerint ezzel még nincs vége a tisztogatásnak: valószínű, hogy Herman Haluscsenko energiaügyi minisztert, Vadim Hutcajt ifjúsági és sportminisztert és Pavlo Rjabikint, az állami ipari minisztérium vezetőjét is eltávolítják. Ezek háttere még nem ismert.

Mihajlo Podoljak elnöki tanácsadó közölte, hogy Volodimir Zelenszkij elnök „az állam kulcsfontosságú prioritásait” tartotta szem előtt a tisztviselők elbocsátásakor, akik között olyan megyék kormányzói is vannak, ahol súlyos harcok folytak. „A háború alatt mindenkinek meg kell értenie a felelősségét. Az elnök látja és hallja a társadalmat” – írta Twitteren Podoljak. (AFP – France24, Korrespondent)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt