Tucatnyi ukrán politikai vezetőt menesztettek kedden korrupciós és más ügyek miatt

külföld
2023 január 24., 18:46
comments 1

Kijev számos vezető tisztségviselő leváltását jelentette be kedden. Azon túl, hogy a korrupciós botrány miatt lemondott a védelmi miniszterhelyettes, majd a főügyész és az elnöki adminisztráció vezetőjének helyettese, menesztették öt megye kormányzóját és három további miniszterhelyettest is.

photo_camera Fotó: NABU

A menesztett kormányzók között van a központi Dnyipropetrovszké, az északkeleti Szumié, a déli Zaporizzsjai és Herszoné, valamint Kijev megyéé is. Két eltávolított miniszterhelyettes a közösség- és területfejlesztési minisztériumban dolgozott, egy szociálpolitikai területen tevékenykedett.

Ukrán sajtóértesülések szerint ezzel még nincs vége a tisztogatásnak: valószínű, hogy Herman Haluscsenko energiaügyi minisztert, Vadim Hutcajt ifjúsági és sportminisztert és Pavlo Rjabikint, az állami ipari minisztérium vezetőjét is eltávolítják. Ezek háttere még nem ismert.

Mihajlo Podoljak elnöki tanácsadó közölte, hogy Volodimir Zelenszkij elnök „az állam kulcsfontosságú prioritásait” tartotta szem előtt a tisztviselők elbocsátásakor, akik között olyan megyék kormányzói is vannak, ahol súlyos harcok folytak. „A háború alatt mindenkinek meg kell értenie a felelősségét. Az elnök látja és hallja a társadalmat” – írta Twitteren Podoljak. (AFP – France24, Korrespondent)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.