Az év végén 55 milliárdos adósságot kompenzált a kormányzat, most mégis tízmilliárdos tartozása van a kórházaknak

Egészségügy
január 25., 06:50
comments 5

December utolsó napjaiban összesen mintegy 55 milliárdos adósságát fizette ki a Magyar Államkincstár a magyar kórházaknak, az évet mégis 7,5 milliárd forint tartozással zárták az intézmények – írja a Népszava. Ebben az összegben azonban nincs benne azoknak a kórházaknak az adóssága, amelyeket alapítványi formában működő egyetemek tartanak fent.

photo_camera Kórterem a Zala Megyei Szent Rafael Kórházban Illusztráció: Varga György/MTI/MTVA

Közülük kettőről áll rendelkezésre információ: a pécsinek és a debreceninek együtt van mintegy 2,2 milliárdos adóssága. a fővárosiról és a szegediről nincs elérhető adat.

Ezeket az Orvostechnikai Szövetség gyors felméréséből tudja a Népszava. Rásky László főtitkár azt mondta, ha az egészségügy költségvetésébe idén nem teszik bele az energiaárak és az egyéb inflációs költségek fedezetét, úgy a tavalyi mintegy 60 milliárdos adósságállomány akár 80 milliárdra is nőhet. (Az elmúlt hét évben évente átlagosan 56,6 milliárddal konszolidálta a kormányzat az egészségügyet.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt