Gyerekszülés után csak még több házimunka terheli a nőket

társadalom
2023 január 25., 05:06
comments 86

Azt gondolhatnánk, ha egy családban gyerek születik, a férfiak a korábbinál nagyobb részt vállalnak a többnyire nők által végzett házimunkákból. Ez általában még sincs így.

A KSH Népességtudományi Kutatóintézetének Kohorsz '18 című kutatásából úgy tűnik, szülés után csak növekszik azoknak a családoknak az aránya, ahol kizárólag a nő mosogat, takarít és intézi a bevásárlást.

Várandósság alatt a megkérdezett nők 61 százaléka, szülés után fél évvel 64 százaléka mondta, hogy csakis ő mosogat. A takarításnál ugyanez 54-60 százalék. Egyedül a főzésnél csökkennek kissé a nők terhei, de ezt sem a férfiak veszik át, hanem valaki más.

A gyerek születése után a nők nagyobb szerepet vállalnak az inkább férfiak által végzett munkákban (javítások), sőt azokban is, amiket a legtöbb családban megosztva végeznek (bevásárlás, pénzügyek intézése, szabadidő-szervezés).

A kutatók megnézték azt is, hogyan osztják meg a gyerekkel kapcsolatos feladatokat fél évvel a szülés után.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.