Gyerekszülés után csak még több házimunka terheli a nőket

Lezárt tartalom a Kör tagjainak társadalom
január 25., 05:06
comments 86

Azt gondolhatnánk, ha egy családban gyerek születik, a férfiak a korábbinál nagyobb részt vállalnak a többnyire nők által végzett házimunkákból. Ez általában még sincs így.

A KSH Népességtudományi Kutatóintézetének Kohorsz '18 című kutatásából úgy tűnik, szülés után csak növekszik azoknak a családoknak az aránya, ahol kizárólag a nő mosogat, takarít és intézi a bevásárlást.

Várandósság alatt a megkérdezett nők 61 százaléka, szülés után fél évvel 64 százaléka mondta, hogy csakis ő mosogat. A takarításnál ugyanez 54-60 százalék. Egyedül a főzésnél csökkennek kissé a nők terhei, de ezt sem a férfiak veszik át, hanem valaki más.

A gyerek születése után a nők nagyobb szerepet vállalnak az inkább férfiak által végzett munkákban (javítások), sőt azokban is, amiket a legtöbb családban megosztva végeznek (bevásárlás, pénzügyek intézése, szabadidő-szervezés).

A kutatók megnézték azt is, hogyan osztják meg a gyerekkel kapcsolatos feladatokat fél évvel a szülés után.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt