Túl hamar előléptették a hajléktalanok bántalmazásával vádolt exrendőröket, mondja egykori felettesük

bűnügy
2023 január 25., 16:42
comments 3
  • Vallomást tettek a kaposvári bíróságon azok az exrendőrök, akik az ügyészség szerint hajléktalan embereket bántalmaztak Mohácson.
  • A rúgás szerintük valójában kocogtatás volt, és a tömegoszlatásra kitalált gázspray-t is jogosan vetették be.
  • A kérdéses jelenetek egy részét ők maguk videózták le, de a bíróság csak a következő tárgyaláson fogja lejátszani a felvételeket.
  • Egykori feletteseik dicsérték a volt rendőröket, de a legmagasabb beosztású parancsnok szerint jobb lett volna, ha több tapasztalatot gyűjtenek, mielőtt előléptetik őket.
  • Az egyik sértettet személyesen fogja meghallgatni a bíró Mohácson.

Kocogtatásként, lökdösésként írták le a mohácsi exrendőrök, amit egyikük bakancsban csinált egy földön fekvő hajléktalan férfi fejével 2021 januárjában. Ugyanez az ügyészség szerint rúgás volt, ráadásul nem egyszeri alkalom. Folytatólagos bántalmazás miatt mindkettejükre három és fél év börtönt kértek, a most segédmunkásként és raktárosként dolgozó huszonéves férfiak viszont ragaszkodnak hozzá, hogy nem erőszakoskodtak.

Amikor elfogták őket, szinte mindent beismertek, majd az előkészítő tárgyaláson megtagadták a vallomástételt, így a csütörtöki első tárgyaláson hallhattuk először a saját verziójukat.

photo_camera A bíró és az egyik vádlott Fotó: Németh Dániel/444

Elmondásuk szerint a kocogtatás-rugdosás után egy hónappal csapott le rájuk a terrorelhárítás. Éppen szolgálatban voltak, és hívásra indultak volna a kapitányságról, amikor lefogták és órákra megbilincselték őket. A Kaposvári Törvényszéken felolvasott vallomásukban hosszan részletezték, milyen megalázóan kezelték őket: a kihallgatás alatt is rajtuk hagyták a bilincset, többször fegyvert fogtak rájuk, telefonálni sem hagyták őket. Végül éjszaka, a hidegben kellett megvárniuk, amíg egyikük szülei odaértek Mohács közeléből.

Az ügyészség korábbi közleményéből kiderült, hogy azért szereztek tudomást a bántalmazásról, mert a két rendőrt titkosszolgálati eszközökkel figyelték meg. Nem tudni, ennek mi volt az oka.

A fej megkocogtatása lábbal

A vádiratban több bántalmazásról írnak, ezek néhány héten belül történtek, mindegyik késő este vagy éjszaka.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.