16 éves fiú áll bíróság elé Dániában szélsőjobboldali terrorizmus vádjával

Terrorizmus
2023 január 26., 19:27
comments 3

Bíróság elé állítanak Dániában egy 16 éves fiút szélsőjobboldali terrorizmus vádjával – közölte a svéd ügyészség.

A fiút azzal vádolják, hogy a Tűzháború Hadosztály (Feuerkrieg Division) nevű neonáci csoportosuláshoz csatlakozott, és egy másik fiatalt is beszervezett a csoportba. Az elkövetés idején még csak 15 éves volt. Több év börtön fenyegeti.

Szélsőjobboldaliak a Városmajorban 2020. február 10-én.
photo_camera Szélsőjobboldaliak a Városmajorban 2020. február 10-én. Illusztráció: Botos Tamás/444

Az ügyészség szerint a fiú beismerte, hogy fegyverhasználati kiképzést kapott és tűzszerészeti ismeretekkel is rendelkezik. A Telegramon keresztül kézikönyv kidolgozásában is közreműködött, ami a csoport céljait és követeléseit taglalja. Ezen felül szélsőséges propagandaanyagot és fegyver- meg bombakészítéshez használatos leírásokat is megosztott.

A fiút áprilisban vették őrizetbe, a büntetőper március 14-én kezdődik. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.