24.hu: Megúszhatják a pénzbírságot azok, akik kihagyták a népszámlálást

belföld
2023 január 26., 18:31
comments 1

A 24.hu több körben is kérdéseket tett fel a Központi Statisztikai Hivatalnak azzal kapcsolatban, hogy hány esetben szabtak ki büntetést azokra, akik kihagyták a 2022-ben zajlott népszavazás kérdőíveinek kitöltését. Végül választ is kaptak:

Egy esetben sem.A hivatal válaszában azt írta, „a KSH célja a népszámláláshoz kapcsolódóan nem a szankcionálás, hanem az volt, hogy a lakossággal együttműködve sikeres cenzust hajtson végre.”

Azt is megírták, hogy 9,2 millió személyi kérdőív érkezett be a népszámlálás rendszerébe, ami a KSH szerint a becsült várható népesség 96 százaléka. „A KSH által közölt számok alapján jelenleg Magyarország népességét körülbelül 9,58 milliósra becsülik, azaz megközelítőleg 358 ezer ember kérdőíve hiányzik a rendszerből” – írja a cikk. A közigazgatási hatósági eljárást a jogsértés elkövetésétől számított egyéves jogvesztő határidőn belül lehet elindítani, így novemberig még izgulhatnak a bliccelők.

(Borítókép: Kovács Anikó/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.