Az olasz maffia támogatásáért elrendelték egy magyar ügyvédnő ideiglenes átadási letartóztatását

bűnügy
2023 január 26., 19:04
comments 1

Az olasz maffia támogatása miatt elrendelte egy magyar ügyvédnő ideiglenes átadási letartóztatását a Fővárosi Törvényszék. Azt írták, a rendelkezésre álló adatok alapján a nő és társai Olaszországban és más külföldi országban is tevékenykedő bűnszervezetet alkottak.

Az ügyvéd a státuszát kihasználva, bűntársaival formálisan vezette a budapesti ügyvédi irodájára bejegyzett és ott működtett magyarországi cégeket, de azokat a bűnbanda vezetője ellenőrizte, és illegális vagyonátruházás, pénzmosás, bűncselekményből származó jövedelem tisztára mosására használta.

Az ügyvédnő ellen 9 – összesen 20 év szabadságvesztéssel is büntethető – bűncselekmény elkövetésével összefüggésben az olaszországi Catanzaroi Bíróság bocsátott ki európai elfogatóparancsot, hogy a büntetőeljárást az olasz hatóságok le tudják folytatni ellene.

Az érintett nem járult hozzá az átadásához és a specialitás szabályainak jogáról sem mondott le, így vele szemben az elfogatóparancsban szereplő cselekményeken kívül nem indítható és nem folytatható egyéb büntetőeljárás.

A Fővárosi Törvényszék azzal rendelte el az ideiglenes átadási letartóztatást, hogy az az ügyvédnő átadási letartóztatásnak elrendeléséig tart.

A feltételezett elkövető csak akkor adható át, ha az olasz igazságügyi hatóság 40 napon belül, azaz március 7-ig megfelelő jogi garanciát nyújt, hogy az ügyvédnő kérelmére, a szabadságvesztés vagy szabadság elvonással járó intézkedés jogerős kiszabása esetén annak letöltésére, illetve végrehajtására visszaszállítják Magyarországra.

Az ügyvédnő ellen a Fővárosi Törvényszéken folyamatban van egy másik büntetőügy is, ebben a bíróság megkereséssel él aziránt, hogy az eljárás eredményes lefolytatása érdekében szükséges-e a nő személyes jelenléte.

Indoklásuk szerint a bíróság a 9 bűncselekmény tárgyi súlyára és a másik büntetőeljárásra tekintettel nem látott lehetőséget enyhébb kényszerintézkedés alkalmazására.

A végzés nem végleges.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.