Eddig nem ismert Kölcsey-vers került elő

irodalom
2023 január 26., 18:10

Az Országos Széchényi Könyvtár bejelentette, hogy hozzáférhetővé tette Kölcsey Ferenc autográf verskéziratait és az általa meg hozzá írt leveleket is. A 160 ismert Kölcsey-versből a nemzeti bibliotéka 115 kéziratot őriz, ezeket az OSZK munkatársai digitalizálták.

Nem hiszem, hogy a blogger ezt Kölcsey Ferenc szemébe merte volna mondani

Azt írják, hogy a most közzétett anyagban eddig nem ismert vers is szerepel, amit Földesi Ferenc, a Kézirattár vezetője azonosított. A filológus a kéziratok vizsgálata és ellenőrzése során megállapította, hogy az autográf szöveget a költő igyekezett átírással olvashatatlanná tenni. Első olvasatra úgy tűnik, hogy a verskezdemény Kölcsey Dobozi című versének tematikus, motivikus gyökere, Berényi címmel. Az OSZK dolgozik a vers szövegének teljes kibontásán és az életműben való elhelyezésén.

photo_camera Dokumentum: Copia/OSZK

A könyvtár kézirattárában őrzött 22 fennmaradt Kölcsey-levelek többek között olyan embereknek íródtak, mint Eötvös József, Szemere Pál, Szalay László, Heckenast Gusztáv és Kossuth Lajos.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.