Netanjahu fia az MCC vendégeként mondta el, hogy szerinte a sorosozás nem antiszemitizmus

Média
január 26., 21:21
comments 12

Jobboldali influenszerként adott elő Budapesten csütörtökön Jair Netanjahu, Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök fia. A kormányközeli Mathias Corvinus Collegium 2. nemzetközi médiakonferenciájának vendégeként szerepelt egy panelbeszélgetésben, a téma a jobboldali közösségimédia-sikerek voltak. Jair Netanjahu podcaster-inlfuenszer mellett a beszélgetésben részt vett Kovács István Gergely, a szerintük nem, de a bíróság szerint mégis közpénzből működtetett Megafon alapítója is.

Azzal a jobboldali mantrával kezdte Jair Netanjahu, hogy „az egész nyugati világban, és kimondottan Izraelben elsöprő balodali, illetve liberális túlsúly van a hagyományos média, azaz a TV, rádió és újságok irányítása terén”, konzervatív hangok pedig alig jelennek meg, ezért az emberek vágynak a jobboldali megközelítésekre. (Az nem derül ki, hogy ezt a meglátását személyes tapasztalatain túl pontosan mi támasztja alá.)

Szerinte az online média korában az átlagos állampolgárok előtt „óriási lehetőség áll, hogy kitörjenek” ebből a helyzetből. Ezen a ponton hozta fel saját magát példaként az izraeli miniszterelnök fia, hiszen az országban már amúgy is jól ismerték, ezért úgy gondolta, a „jó cél érdekében” felhasználja az ismertségét, és 2018-ban belekezdett a politikai influenszerkedésbe.

Saját bevallása szerint nagyon szilárd politikai véleménye van, amit őszintén kimond, és ezért nőtt időről-időre a követőbázisa a közösségi médiában. Tavaly év végén például egy rádióműsorban azt mondta, hogy „államcsínyt” és „árulást” követnek el azok az ügyészek és rendőrök, akik apja újbóli, decemberi megválasztása után is folytatták a korrupciós pert Benjámin Netanjahuval szemben. Ezután a műsorban utalt arra, hogy az izraeli törvények szerint az árulásért halálbüntetés is kiszabható.

A panelbeszélgetés során előjött az is, hogy Magyarországot több ország antiszemitának minősítette a kormány Stop Soros! plakátkampánya miatt, amelyben a 2018-as menekülthullámmal kötötték össze a magyar zsidó származású milliárdost. Netanjahu erre azt válaszolta, hogy a sorosozás nem antiszemitizmus, mert a magyar származású milliárdos nagyon komoly károkat okoz „az egyedüli zsidó államnak”. Szerinte például azzal, hogy Izraelt felforgató zsidóellenes, anticionista és palesztinpárti nem kormányzati szerveket (NGO-kat) pénzzel.

Amikor hozzá került a szó, Kovács István Gergely - aki a kormányközeli Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója is - a panelbeszélgetésen fontosnak érezte tisztázni, hogy a Megafon „nem számít médiának, még ha tartalmaik annak is tűnhetnek”, ezért inkább „online politikai akciócsoportként” tekintenek magukra. Majd azt fejtegette, hogy a Megafon „mozgalomként” indult, eleinte képzésekkel segítettek átlagembereknek, hogy tartalomkészítők, politikai kommentátorok legyenek.

Akik azzal kritizálják őket, hogy pénzért propagandát gyártanak, szerint sosem fogják megérteni a Megafon „igazi szellemét”.

Ezen „igazi szellemként” azt az indokot nevezte meg, amiért a közösségi médiát kormánypropagandával teleharsogó Megafont alapították: hogy segítsenek embereknek kifejezni a véleményüket, akik korábban úgy érezték, hogy a közösségi médiában elnyomják a jobboldali-konzervatív gondolataikat.

Elmondása szerint eleinte források nélkül, két barátjával kezdte a Megafont, majd egy idő után „persze sikerült nagyon jó pénzgyűjtő kampányt csinálnunk”.

Friss adatokat még nem lehet tudni, de a Megafon bevételei a 2020-as 139,5 millió forintról 2021-ben 2,4 milliárdra nőttek. A nagy növekedés oka valószínűsíthetően a 2022-es választásban keresendő, amely alatt a közösségi média minden szegletén fel-fel bukkantak a Megafon által képzett és fizetett kormánypárti influenszerek.

A panelbeszélgetésen részt vett Roland Tichy jobboldali újságíró, magazinalapító, valamint Gladden Pappin szerkesztő, az MCC vendégoktatója is.

Orbán Viktor egyébként a Karmelitában fogadta az MCC nemzetközi médiakonferenciájának külföldi előadóit.

photo_camera Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán/MTI/MTVA

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.