Tanítás nélküli munkanappal lehetetlenítették el a sztrájkot egy tatai iskolában

oktatás
2023 január 26., 10:04
comments 6

A tatai Kőkúti Általános Iskolában a tantestület 90 százaléka döntött úgy, hogy 2023. január 23-25-ig „minden jogszabályt betartva, előre tervezetten és szervezetten sztrájkba lép” és csatlakozik a pedagógus-szakszervezetek által meghirdetett egyhetes országos pedagógussztrájkhoz. Az iskola igazgatója azonban hétfőn és kedden reggel is tanítás nélküli munkanapot rendelt el, ezért a csatlakozó pedagógusok hivatalosan nem tudtak sztrájkolni, szerdán pedig már volt tanítás. Az igazgató lépésére válaszul viszont az iskola pedagógusai bejelentették, hogy január 30-tól nem veszik fel a munkát.

photo_camera Fotó: Facebook / Kőkúti Általános Iskola

A Telex azt írja, hogy a sztrájk napján tanítás nélküli munkanapot elrendelni nemcsak azért szabálytalan, mert azt nem a nevelőtestület szavazta meg, hanem azért is, mert csak előző nap lehetett volna módosítani a munkarendet. A tanárok törvényes módon sztrájkoltak volna és az elégséges szolgáltatást is egyeztették az igazgatóval.

A kéthetes munkabeszüntetés kapcsán azt írták Facebookon az abban részt venni tervező pedagógusok: „Nem hagyjuk, hogy törvénytelen módszerekkel akar elhallgattatni minket a munkáltatónk! A gyermekek joga azzal sérül igazán, hogy figyelmen kívül hagyják a döntéshozók az érdekeiket. Magyarországon nem biztosított az esélyteremtő, minőségi oktatás az óvodától az egyetemig, pedig ez lenne az érdeke minden gyermeknek.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.