Üzemanyag-forgalmazó és légi közlekedési tanácsadó szponzorálta a brit környezetvédelmi miniszter kampányát

külföld
2023 január 26., 09:53

Graham Stuart összesen 12 ezer fontnyi kampányadományt kapott az Egyesült Királyság egyik legnagyobb üzemanyag-forgalmazójától, valamint egy légi közlekedési tanácsadó cégtől.

Stuartot Rishi Sunak nevezte ki szeptemberben környezetvédelmi miniszternek. A Guardian azt írja, az elmúlt hónapokban Stuart sokakat zavarba hozott kijelentéseivel, miszerint „az olaj- és gázipari engedélyek újbóli kiadása jót tesz a környezetnek”, illetve hogy nem minden fosszilis tüzelőanyag „ördögtől való”.

photo_camera Fotó: WIKTOR SZYMANOWICZ/Anadolu Agency via AFP

Mint most kiderült, Stuart 2019-ben tízezer fontot kapott kampányához a JR Rix & Sonstól, amely elsősorban üzemanyagok forgalmazásával és értékesítésével foglalkozik. A JR Rix & Sons vállalatcsoportjához tartozik a Rix Petroleum, a Rix Heating és a Rix Shipping amely a lap szerint a Humber torkolatvidék egyik legnagyobb tengeri üzemanyag-szállítója. Ezen felül Stuart kapott még kétezer font adományt a Bostonairtől, egy légi közlekedési tanácsadó cégtől.

A kormány szerint Stuart egyébként az eljárásoknak megfelelően jelentett a választási költségekre szánt adományokról. Hogy honnan és mennyi adományt kapott, azután hozták nyilvánosságra, hogy Stuart elmondta, határozottan támogatja egy új szénbánya építését Cumbriában. Ugyanitt azt is mondta, meghallgatja a klímaváltozás-szkeptikusokat is, mert nem hisz abban, hogy „ki kellene szorítani őket a beszélgetésből”. (Guardian)