Az ENSZ főtitkára szerint a közösségi média is „bűnrészes” a szélsőségek terjesztésében

külföld
2023 január 27., 19:34
comments 7

Antonio Guterres ENSZ-főtitkár pénteken vádolta azzal a közösségimédia-platformokat és azokat, akik ezeken az oldalakon hirdetnek, hogy "bűnrészesek" a szélsőségek, például az antiszemitizmus, a rasszizmus, a muszlimellenes bigottság, az idegengyűlölet, a homofóbia és a nőgyűlölet felgyorsításában. "Ezek a profitorientált katalizátorok, amelyek a szélsőségességet a perifériáról a főáramba viszik" - mondta Guterres a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából tartott beszédében.

link Forrás

„Azzal, hogy a gyűlöletet felerősítő algoritmusokat használnak, hogy a felhasználókat a képernyőjükhöz ragasszák, a közösségi médiaplatformok bűnrészesek. Ahogyan a hirdetők is, akik ezt az üzleti modellt támogatják” - mondta.

Guterres már régóta aggodalmát fejezi ki a közösségi médiavállalatok hatalma miatt, és külön szabályozást is szeretne a felelősség tisztázása és az átláthatóság javítása érdekében. Pénteken arra is felszólította ezeket a vállalatokat, hogy a kormányokkal együtt „állítsák le a gyűlöletet”. „Tudjuk, milyen könnyen alakul át a gyűlöletbeszéd gyűlölet-bűncselekménybe, hogyan szül a verbális erőszak fizikai erőszakot, hogyan ássák alá a sokszínűséget és a társadalmi kohéziót - ahogyan azokat az értékeket és elveket is, amik összekötnek bennünket” - mondta Guterres. (Via Reuters)

Novemberben jelentettük meg magyarul a Nobel-békedíjas Maria Ressa Így szállj szembe a diktátoroddal című művét, mely javarészben pont azzal foglalkozik, milyen rendkívüli veszélyt jelent a demokráciára a Facebook, amely üzleti érdekeiből adódóan egyáltalán nem érdekelt az álhírek elleni küzdelemben, így kiszolgálójává vált az új típusú autokraták politikai érdekeinek. Rendeljék meg és olvassák el, érdemes.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.