80 ezren tüntettek a tanárok fizetésemeléséért Lisszabonban

külföld
január 28., 19:25
comments 7

Mintegy 80 ezer ember vonult az utcákra szombaton a portugál fővárosban, hogy magasabb béreket és jobb munkakörülményeket követeljen a pedagógusoknak.

A portugál pedagógusok szakszervezete azt akarja elérni, hogy a kormány legalább 120 eurós (mintegy 46 ezer forintos) fizetésemelést adjon a tanároknak és más iskolai dolgozóknak. Korábban a portugál vezetés - bár nem konkrétan a pedagógusokra vonatkozóan - azt ígérte, hogy 52 euróval emeli a havi fizetését minden olyan állami alkalmazottnak, aki 2600 euró (1 millió forint) alatt keres.

photo_camera Fotó: RODRIGO ANTUNES/REUTERS

A tanárok arra panaszkodnak, hogy ők a legalacsonyabb fizetésű állami alkalmazottak és a mostani magas infláció nyomán még tovább romlott a helyzetük. A legalacsonyabb bérű pedagógusok havonta nagyjából 1100 eurót (mintegy 430 ezer forintot) kapnak és a legmagasabb bértáblába tartozók fizetése is 2000 euró (780 ezer forint) alatt marad Portugáliában.

A pedagógusok tavaly december elejétől sztrájkokat is tartottak az ország több pontján, az akciók idején számos iskola zárva maradt.

Nemrég a DW Magyar egy lisszaboni magyar édesanyával és két olyan magyar pedagógussal interjúzott, akik Portugáliában is dolgoztak, így belülről is ismerik az ottani közoktatást. A riportot itt lehet megnézni. (MTI, Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.