A Google új algoritmusa szöveges parancs alapján ír zenét

TECH
2023 január 28., 18:15
comments 8

Lassan tényleg minden hétre jut egy jelentősebb AI-bejelentés: a szöveges leírás alapján rajzokat és fotókat készítő algoritmusok, illetve a rémisztően jól kommunikáló chatalkalmazás után most itt a Google legújabb fejlesztése, ami szöveges parancsok alapján ír zenét, illetve képes arra is, hogy egy eldúdolt-fütyült dallamot hangszereljen át más hangszerekre.

John Cage 1992-ben, a cikkhez nem nagyon kapcsolódik
photo_camera John Cage 1992-ben, a cikkhez nem nagyon kapcsolódik Fotó: MARCELLO MENCARINI/Leemage via AFP

Illetve az enyhe túlzás, hogy itt van, mivel a MusicLM névre keresztelt szolgáltatás egyelőre nem hozzáférhető a mezei felhasználók számára, most még csak azokra a mintákra lehet rácsodálkozni, melyeket a vállalat tett közzé.

Viszont azok a minták vannak annyira erősek, hogy rácsodálkozzunk:

link Forrás
link Forrás
link Forrás

Az algoritmus látványosan próbálkozik emberi vokálok létrehozásával is, a példák alapján hol több, hol kevesebb sikerrel, és magabiztosan ugrál műfajok és hangszerek között.

Mint a Verge megjegyzi, a számítástechnikai eszközökkel létrehozott zenének évtizedekre visszanyúló története van, de ha a MusicLM egyszer szabadon hozzáférhetővé válik majd mindenki számára, az azért komoly változást hozhat abban is, ahogy a dalok születnek.

Nagy kérdés persze, hogy mikor jön el ez a pillanat: a fejlesztést bemutató tanulmányban a Google mérnökei azt írják, hogy ezen a szinten nem tervezik az algoritmus szabadon engedését, mivel szerintük alkalmas lehetne például plagizálásra. Úgyhogy a szöveg alapján zenét író algoritmushoz egyelőre csak mérnökök és AI-fejlesztők férnek hozzá, viszont a Google összesen 5500 szöveg-zene párosítást hoz nyilvánosságra.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.