Bocsánat – mondja a cég, amelyik elhagyott egy radioaktív kapszulát Ausztráliában

külföld
január 30., 13:46
comments 5

Bocsánat a riadalomért, amit keltettünk – írta közleményében a Rio Tinto nevű bányászati cég. Ez az a vállalat, amelynek munkatársai elhagytak egy apró, sugárzó valamit.

Ahogy azt mi is megírtuk, az ausztráliai hatóságok beismerték, hogy elvesztettek egy eléggé pici, nagyjából ötforintos méretű kapszulát az autópályán, amivel csak az a gond, hogy ez a kicsi kapszula roppant radioaktív. Kis mennyiségű radioaktív cézium-137-et tartalmaz, amely súlyos betegséget okozhat bárkinek, aki kapcsolatba kerül vele. Egy szombati sajtótájékoztatón elismerték, hogy a Rio Tinto bányából származó kapszula eltűnését elég későn észlelték – írtuk.

photo_camera A kapszula az ausztrál katasztrófavédelem ábráján Forrás: DFES

A keresés – immár két hete – jelenleg is zajlik egy nem kevesebb mint 1400 kilométeres útszakaszon. A katasztrófavédelem munkatársai sugárzásérzékelők és más speciális berendezések segítségével keresik az eszközt, és azt mondják, hogy „elég jók az esélyek" arra, hogy megtalálják az apró szerkezetet. A probléma az, hogy tényleg annyira kicsi, hogy akár egy arra haladó jármű abroncsába is beszorulhatott.

A Rio Tinto saját vizsgálatot is indított – áll a közleményükben. Az elveszett eszköz amúgy egy sűrűségmérő része, amelyet a bányaiparban gyakorta használnak. Ezt éppenséggel a Rio Tinto Gudai-Darri bányájában használták a távoli Kimberley régióban. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.