Boris Johnson azt állítja, Putyin rakétatámadással fenyegette tavaly

külföld
2023 január 30., 14:51
comments 1

A BBC dokumentumfilmet forgat arról, Putyinnak milyen kapcsolata volt a világ vezetőivel az elmúlt években. Ebből egy részletet közöltek is, nem is akármilyet. A pár perces videóban Boris Johnson, Nagy-Britannia korábbi miniszterelnöke arról a telefonhívásáról beszél, amelyet napokkal Ukrajna inváziója előtt folytatott Vlagyimir Putyinnal.

Kettejük között szóba került Ukrajna esetleges NATO-csatlakozása és az akkor még csak fenyegető invázió következményei. Johnson beszámolója szerint azt mondta az orosz elnöknek, hogy Ukrajna amúgy sem csatlakozna a NATO-hoz „mostanában”, mire az orosz elnök megkérdezte, hogy érti azt, hogy „mostanában”. Boris Johnson erre azt válaszolta, „nem a közeljövőben”. Putyin – a beszámoló szerint - ekkor a következőket mondta:

„Boris, én nem akarlak bántani téged, de egy rakétával egy perc alatt megtehetném”.

Mindezt Johnson szerint nyugodt, távolságtartó hangnemben mondta Putyin. „Csak játszott az én próbálkozásaimmal, amelyekkel tárgyalásra akartam bírni” – mondta az ex-miniszterelnök. A Kreml tagadta a BBC megkeresésére, hogy bármilyen rakétával fenyegetőzés történt volna.

(Borítókép Johnson és Zelenszkij elnök tavaly januári találkozójáról - AFP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.