Börtönkórházba szállították a 100 napja éhségsztrájkoló olasz anarchista merénylőt

külföld
2023 január 31., 14:50

Alfredo Cospito többszörösen elítélt olasz anarchista már több mint 100 napja éhségsztrájkol a fogva tartása körülményei miatt, ez alatt pedig már több mint 40 kilót fogyott. Állapota annyira megromlott, hogy Szardíniáról, ahol eddig a büntetését töltötte, a milánói Opera nevű börtönbe szállították, amit kifejezetten a súlyos beteg elítéltek ápolására tartanak fenn.

Cospito két bűntény miatt ül börtönben, amelyek közül személyesen csak az egyiket követte el. Először 10 év börtönre ítélték, amiért 2012-ben Genovában az otthonában megtámadta és többször térdkalácson lőtte Roberto Adinolfit, az Ansaldo Nucleare atomenergiai vállalat vezérigazgatóját. Ezért már börtönben ült, amikor újabb 20 évre ítélték egy 2006-os robbantásos merénylet miatt. Cospito és társai az olasz csendőrség, a Carabinieri kiképzőközpontjában robbantottak Torino közelében. A támadásban csodával határos módon nem halt meg senki, Cospito büntetését viszont a tervezett "politikai mészárlás" miatt életfogytig tartó börtönre súlyosbították.

Az anarchista merénylő azért éhségsztrájkol, mert rá is kiterjesztették az amúgy maffiafőnökökre kitalált, úgynevezett 41 bis szabályt, ami súlyosan korlátozza kapcsolatát a külvilággal. A 41 bis szabályozás értelmében Cospitót havonta egyszer látogathatják meg a családtagjai, és havonta egy telefonbeszélgetése lehet. Mindennek az a célja, hogy elvágják a börtönben ülő keresztapa vagy ez esetben anarchista összeesküvő kapcsolatát a külvilággal.

photo_camera Cospito mellett tüntetők szemben a rendőrökkel Torinóban. Fotó: MAURO UJETTO/NurPhoto via AFP

Anarchista csoportok szintén tiltakoztak Cospito jogainak korlátozása miatt, ennek részeként pedig eddig több városban már összesen 55 autót gyújtottak föl és több országban támadtak vagy fenyegettek meg olasz diplomatákat. Több olasz hivatalnok kapott finom utalásként szolgáló pisztolygolyót levélben, az athéni olasz nagykövetség egyik vezető diplomatájának autóját pedig decemberben felrobbantották.

Carlo Nordio olasz igazságügyi miniszter szerint pont az ilyen erőszakos cselekmények bizonyítják, miért van szükség arra, hogy a 41 bis korlátozásait Cospitóval szemben is alkalmazzák. Giorgia Meloni olasz miniszterelnök pedig azt nyilatkozta, kormánya nem enged az erőszakos fenyegetéseknek. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.