Félmilliárdot költ taxira a közpénzből működő MTVA

PÉNZ
2023 január 31., 08:48

A közpénzből működő Médiaszolgáltatás- támogató és Vagyonkezelő Alap, vagyis az MTVA tavaly nettó 490 milliós tendert írt ki fuvarszervezési szolgáltatásra/taxiszolgáltatásra, amelyen a Főtaxi az eljárás kezdeti szakaszában kifogással élt, mivel úgy ítélte meg, hogy a kiírás nem teremt lehetőséget igazi versenyre, ezért jogsértő. A Közbeszerzési Döntőbizottság azonban a kérelmet visszautasította, az eljárást pedig megszüntette. Végül a Főtaxi lett a befutó. Az Átlátszó cikke szerint a tender meghívásos volt, az eljárás két szakaszból állt. Az első körben bárki jelentkezhetett a pályázatra, a másodikban viszont csak ez első körön átjutott cégek tehettek ajánlatot. Végül két vállalkozás jelentkezett és jutott tovább a második fordulóba: a Főtaxi és a 6×6.

Az MTVA két évre keresett szolgáltatót „taxi jellegű személyszállításaihoz kapcsolódó fuvarszervezés” biztosítására napi 24 órás, folyamatos rendelkezésre állással, vállalkozási keretszerződés keretében, főként budapesti kiindulási ponttal. A keretszerződés összege nettó 490 millió forint, várhatóan havi 3 150 db rendeléssel.

A Főtaxi azután lett befutó, hogy a 6×6 ajánlatát érvénytelennek nyilvánították. Az MTVA korábban egyébként a 6x6 Taxi Kft.-vel kötött szerződést hasonlóan 500 millió forint értékben, ezt 2020-ban meghosszabbították, a keretet pedig 549,5 millió forintra emelték.

Az Átlátszó azt írja, a mostani nyertesről sorsolás is dönthetett volna, miután Budapesten az alapdíj, a percdíj és a kilométerdíj jogszabály által meghatározottak, amelyektől egyik ajánlattevő sem térhet el. Vagyis várható volt, hogy minden cég, amely ajánlatot nyújt be, a legmagasabb pontszámot kapja az értékeléskor. Ilyen esetben pedig a kiírónak, jelen esetben az MTVA-nak közjegyző jelenlétében sorsolást kell tartania. A közbeszerzési szaktanácsadó szerint ebben az esetben a nyertes személye a szerencsén és nem a szakmai alkalmasságon múlik, ezért ez csak akkor alkalmazható, ha az ajánlatkérő mindent megtett a valódi verseny biztosítása érdekében, és ezen erőfeszítései ellenére, véletlenül áll elő az a helyzet, hogy mégiscsak sorsolni kell. A szakértő szerint az MTVA ezt a helyzetet szándékosan kívánta előidézni, ami pedig „súlyosan jogsértő”. Szerinte az MTVA „pontosan tudja, hogy az általa alkalmazott értékelési szempontok nem eredményeznek valós versenyt”. A Főtaxi ezért kérte az MTVA-t, hogy az értékelési szempontokat vizsgálják felül, és módosítsanak a kiíráson.