Magyarország már tök utolsó az EU-s államok között a Korrupció Érzékelési Indexen

bűnügy
2023 január 31., 10:12
comments 51

Az EU 27 országa közül Magyarország kapta a legrosszabb értékelést a Transparency International 2022-es Korrupció Érzékelési Indexén (CPI).

A Transparency International berlini központja által összeállított index a
közszektorban észlelhető korrupció mértéke alapján értékeli és rangsorolja az országokat. A CPI az egyes államok közhatalmi berendezkedésének, gazdaságának és társadalmának korrupciós fertőzöttségét, valamint az országok jogállamiság terén nyújtott teljesítményét vizsgáló felmérések összegzésével készül, ez a legelterjedtebb korrupciós mutató a világon, az összeállítása során szakértőket és gazdasági szereplőket kérnek meg arra, hogy értékeljék az adott országban a korrupció mértékét.

Magyarország hosszú évek óta rosszul szerepel a 180 országot felsoroló lista európai mezőnyében, de a megelőző években hármas holtversenyben voltunk alul Romániával és Bulgáriával, a tavalyi évre viszont sikerült átvennünk az egyedüli legrosszabb posztot. És, mint a hvg.hu írja, világszinten is egyedülálló teljesítményt jelent, hogy tíz év alatt egyetlen ország sem rontott annyit a pontszámán, mint mi.

A magyar eredmény (42 pontot kaptunk a megszerezhető százból) csak az EU-n belül tesz minket az utolsó helyre, globálisan ez még mindig a középmezőnyt jelenti, a 77. helyen végeztünk, pont úgy, mint Burkina Faso, Kuvait, Vietnam, Kelet-Timor, a Salamon-szigetek és Trinidad és Tobago.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.