A feleségét és az egyéves gyerekét maga elé tartva védekezett a rendőrök ellen, miközben egy konyhakéssel is hadonászott

bűnügy
2023 február 01., 08:57

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség vádat emelt egy 26 éves férfival szemben, aki 2020 októberében az előállítása miatt kiérkező rendőrök intézkedésének ellenállt, sőt az élettársát és 1 éves gyermekét élő pajzsként tartotta maga előtt, majd egy késsel fenyegetőzött, aminek nyelével az egyik rendőrt meg is ütötte. A bíróság 6 év börtönbüntetésre ítélte, az ügyészség azonban súlyosításért fellebbezett.

A vádirat szerint a vádlottal szemben 2020 őszén más ügyben, lopás vétsége miatt volt folyamatban büntetőeljárás, amelyben indokolttá vált a férfi gyanúsítotti kihallgatása. Hogy előállítsák, 2020. október 1-jén szolgálati gépkocsival három rendőr jelent meg a férfi jászapáti lakcímén.

Az eljáró rendőröknek ajtót nyitó háztulajdonos úgy nyilatkozott, hogy a vádlott nincs otthon. Ezt követően a rendőrök ellenőrizték az ingatlant, amelynek során az egyik szobában megtalálták a vádlott élettársát, aki a vádlottal közös, 1 éves gyermekével egy szivacson feküdt. A rendőrök észrevették a szivacs alatt bujkáló vádlottat, akit felszólítottak arra, hogy jöjjön elő. A vádlott ekkor fennhangon közölte, hogy őt a rendőrök nem viszik sehova, majd hátulról átkarolta a kisgyermeket kezében tartó élettársa nyakát, és az ágyra rántotta őket. Ezután a családtagjait szorosan maga előtt tartva, fenyegetőzve kiabált, utalva arra, hogy a rendőrökben, vagy magában kárt fog tenni. Az egyik rendőr ekkor megragadta, és szétfeszítette a férfi karját, így a nőnek a gyermekkel együtt sikerült kiszabadulnia a vádlott fogásából, majd ők el is hagyták a helyiséget.

Ezt követően a vádlott az egyik párna alól hirtelen előrántott egy konyhakést, aminek a nyelével megütötte a hozzá közelebb álló rendőr karját, majd a kést felemelve és a feje mögött tartva öngyilkossággal fenyegetőzött. Az egyik rendőr a szolgálati LED lámpájával ekkor a vádlott szemébe világított, ami a férfit megzavarta, a kezét a szeme elé tartotta, mire a rendőrök őt nyomban lefegyverezték és megbilincselték.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség a férfit felfegyverkezve elkövetett hivatalos személy elleni erőszak, személyi szabadság megsértése, és kiskorú veszélyeztetésének bűntette, valamint könnyű testi sértés vétsége miatt bűnösnek mondta ki, és ezért őt 6 év végrehajtandó börtönbüntetésre, 6 év közügyektől eltiltásra, valamint 3 év foglalkozástól eltiltásra ítélte.

Az ítélet nem jogerős, azzal szemben az ügyészség fellebbezést jelentett be a vádlott terhére, súlyosításért, elsősorban hosszabb tartamú börtönbüntetés, valamint a vádlott szülői felügyeleti jogának megszüntetése érdekében.