A grúziai kivonulást is megkövetelné az orosz-ukrán békeszerződésben a grúz elnök

háború
2023 február 01., 18:40
comments 16

Grúzia elnöke, Salome Zourabichvili arra kötelezné az oroszokat, hogy az ukrajnai háborút lezáró békeszerződés részeként hagyja abba az országa területének közel 15 éve tartó megszállását. 2008 augusztusában Oroszország akkor is két szakadár köztársaság, Dél-Oszétia és Abházia védelmére hivatkozva támadta meg Grúziát. Előbb kiszorította a függetlenedni akaró területekről a grúz csapatokat, majd több grúziai várost is bombázni kezdett. Azóta is megszállva tartják a két területet.

photo_camera Salome Zourabichvili Fotó: KENZO TRIBOUILLARD/AFP

Salome Zourabichvili most azt mondta: „Oroszországnak meg kell tanulnia, hol vannak a határai.” Szerinte a grúz kérdéseknek az asztalon kell lenniük, mert senki sem gondolhatja, hogy ez a háború megoldható anélkül, hogy Oroszország nem vonul vissza a térség összes megszállt területéről. Zourabichvili szerint ez Putyin végső vereségétől függ, ami már gyorsan közeledik. „Oroszország gyakorlatilag már elvesztette a csatákat, ha nem is teljesen a háborút.” Úgy gondolja, hogy

a nyugat újabb nagy hibát fog elkövetni 2008 és 2014 után, ha a megadási feltételek részeként nem követelnek teljes visszavonulást az oroszoktól.Mivel Zourabichvili elnök erősen kritizálja az oroszokat, még a grúz kormánnyal is konfliktusba került, ami inkább kerüli a konfrontációt Putyinnal. Ugyan a kormány Ukrajna lerohanását elítélte, de nem vezetett be szankciókat Oroszország ellen, és fegyvereket sem hajlandó küldeni az ukránoknak. (Bloomberg)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.