Pintér Béla 2043-ban: A diákok már nem tüntetnek a tanáraikért, hanem feljelentik őket

belföld
2023 február 01., 09:40
comments 35

„Ma, 2043. január 31-én eszembe jutott egy napra pontosan húsz éve történt gálaest Budapesten, még az emigráció előtti évekből. Ötvenkét éves voltam, és akkoriban havonta nyolcezer ember járt a darabjaimra minden hónapban. Az Orbán-rendszer túl volt a negyedik kétharmadán, úgyhogy a legnaivabbak sem tápláltak már reményeket arról, hogy a rezsim valaha is leváltható lesz” - kezdte igen erős beszédét Pintér Béla rendező kedden, a Tanítanék Mozgalom zárt körű évértékelő gáláján a Trafóban.

„Ebben a látszólagos, és már akkor is korlátozott szabadságban zajlottak az utolsó tanártüntetések is. Orbán - a jogban jártas ravasz gazda - ahelyett, hogy érdemben reagált volna a pedagógusok problémáira, nyakukba ültette a belügy rendőrminiszterét, aki azonnal el is kezdte könyörtelenül kirugdosni azokat a tanárokat, akik szerinte nem tartották be a ravasz gazda által hozott törvényeket” - folytatta Pintér. „Visszaemlékezve” azt mondta, azért mondott beszédet a gálaesten, mert elszomorította, hogy a tüntetőket a „baloldal szekértolóinak” és „koszos csürhének” nevezték.

Pintér Béla az Ukrajna melletti szolidaritási tüntetésen április 2-án.
photo_camera Pintér Béla az Ukrajna melletti szolidaritási tüntetésen április 2-án. Fotó: botost/444.hu

„A szolidaritás napján tartott gálaest címe ez volt: »A holnap ma kezdődik.« Istenem! Milyen torokszorító ez a cím húsz év távlatából” - mondta, hozzátéve, hogy a sztrájkok és tüntetések ugyan sok embert megmozgattak, de a körülbelül százezer tanárból „kilencven-valahányezren” otthon maradtak és hallgattak.

„De vajon miért hallgattak? Azért, mert egyetértettek ugyan a sztrájkok és tüntetések céljaival, de a ravasz gazda iránt érzett szeretetük felülírta lelkükben a hivatásuk szeretetét? Vagy egyszerűen csak azért, mert féltek?” - tette fel a költői kérdéseket Pintér.

Mivel nem változott semmi sem, „aki tudott, elmenekült az országból, akik pedig maradtak, fejet hajtottak a hatalom előtt. Előbb vagy utóbb. Így vagy úgy. Többé vagy kevésbé.”

Eztán Pintér rátér arra, hogy milyen az oktatás 2043-ban Magyarországon. A diákok már nem tüntetnek a tanáraikért, hanem feljelentik őket. „A múlt héten olvastam ugyanis, hogy budapesti gimnazisták feljelentették a történelemtanárukat, mert az az órán úgy fogalmazott, hogy vitatható a tankönyv állítása, mely szerint 2022-ben Ukrajna támadta meg Oroszországot. A tanárt bíróság elé állították, a srácokat pedig a nemzet ifjú hőseiként ünneplik a médiában.”2043-ban oktatásért felelős államtitkárként a kétszeres Kossuth-díjas Vitéz Rákay Philip figyeli és ápolja az ifjúságot, „akit ma már senki sem merne kiröhögni, és senki sem merné tökkelütött fércműnek nevezni filmkölteményeit.”

photo_camera Fotó: Facebook/Pintér Béla és Társulata

Pintér szerint jó lenne ott lenni húsz évvel ezelőtt a Trafóban és elmondani a pedagógusoknak és diákoknak: „Ti bátor magyar pedagógusok! Ti tüzes szívkohók! És ti! Ti nemes, küzdő, szabadlelkű diákok! Ti voltatok az utolsók ebben az országban, akik ki mertek állni a jogaikért, az igazságukért és a szellem szabadságáért, és ezért az Isten áldjon meg benneteket!”

Pintér azzal zárja, hogy jó lenne újra ott lenni, jó lenne fiatalnak lenni, de nem panaszkodik. „Hálát adok a sorsnak, hogy megértem a hetvenkettedik születésnapomat is, és olyan jó erőben vagyok még, hogy ki tudom hordani az újságot havonta nyolcezer embernek, itt, Karlsruhe-ban, ahol tizenöt éve élek. Szóval nincs bennem harag. Jó éjszakát Karlsruhe! Jó éjszakát Magyarország!”

A teljes beszéd a Facebookon olvasható.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.