A háború egyéves évfordulóján jöhet a tizedik szankciós csomag

háború
2023 február 03., 08:46

Az Európai Unió vezetői csütörtökön és pénteken Kijevben találkoznak Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, a háború kitörésének egyéves évfordulóján újabb szankciós csomag jöhet, írja a Reuters. A lap szerint valószínű, hogy sokak várakozásával ellentétben Ukrajna gyors uniós tagsága viszont nem fog megvalósulni.

Zelenszkij ma Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével és Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével találkozik. Az ukrán elnök több büntetőintézkedést sürgetett az Európai Uniótól Oroszországgal szemben, de a február 24-ére időzített tizedik szankciós csomag - amelynek részletei egyelőre nem ismertek - elmarad a ukrán kormány várakozásaitól, írják.

Úgy tűnik, a találkozó eloszlathatja Ukrajna reményét a gyors uniós tagságra, mert az Unió egyebek mellett még több antikorrupciós intézkedést vár a megtámadott országtól. Az Unió Tanácsa tegnap jelentette be azt is, hogy több mint félmilliárd euróval, azaz kb. 200 milliárd forinttal támogatják Ukrajna katonaságát, és további 45 millió euróval segítik az ukrán katonák kiképzését is - ez a hetedik pénzügyi csomag az Európai Békekeretből.

Az orosz-ukrán háborúról szóló cikkeinket itt tudják követni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.