Az Iszlám Köztársaság összeomlásához is vezethet az iráni forradalom a Nobel-békedíjas aktivista szerint

nők
2023 február 03., 10:06
comments 4

„Visszafordíthatatlan forradalmat indított el" és végül az Iszlám Köztársaság összeomlásához vezethet majd a szeptemberben kitört iráni tüntetéssorozat a Nobel-békedíjas iráni jogász és politikai aktivista, Shirin Ebadi szerint, írja a Reuters.

Az iráni hatalom elleni tiltakozáshullám szeptemberben tört ki egy 22 éves kurd nő, Mahsza Amini halála miatt: a fiatal lányt az iráni erkölcsrendészet azért vette őrizetbe, mert nem a minden nőre vonatkozó előírásoknak megfelelően viselte a fejkendőjét. Szemtanúk és felvételek szerint a hatóságok bántalmazták, majd rövidesen az őrizetbe vétele után meghalt.

Ebadi bebörtönzött munkatársa decemberben jelentett arról, hogyan erőszakolják a letartóztatott nőket az iráni hatóságok a börtönben. Az iráni kormány a nyugati országokat, köztük az Egyesült Államokat is megvádolta, hogy ők indították a zavargásokat, és pénzelik a tüntetőket, hogy destabilizálják az országot.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.