Az utóbbi több mint száz év legcsapadékosabb és második legenyhébb januárján vagyunk túl

időjárás
február 03., 20:05
comments 2

Egészen 1901-ig visszamenőleg a legcsapadékosabb, valamint a második legenyhébb volt az idei január, írja az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az év első hónapjában országos átlagban 80,9 milliméternyi csapadék hullott, ezzel megelőzi az eddigi rekorder 1915-ös januárt, amikor 80,4 mm esett. Annyira kiugró az adat, hogy a mostani csapadék mennyisége az 1991 és 2020 közötti átlag 245 százaléka volt.

A délnyugati és a középső országrészben, valamint a hegységekben többfelé 100 milliméternyinél több csapadékot mértek. A hegyvidékeken 150 milliméter körüli adat is előfordult, Bakonybél mérőállomásán például 152,2 mm. Többfelé a valaha volt legcsapadékosabb januáron vagyunk túl, de Sopron és Szeged környékén 40 milliméternyinél kevesebb csapadék esett.

A január a sok csapadék mellett a 3,93 Celsius-fokos átlaghőmérséklettel meglehetősen enyhe volt.

A 20. század kezdete óta országosan csak a 2007-es január volt enyhébb, akkor az érték 4,27 fok volt. Síkvidéken többnyire 3 és 5 fok között alakult a hónap középhőmérséklete, 0 fok alatti havi értéket csak a legmagasabb hegyeken jegyeztek fel. Országos átlagban ugyan nem, de az ország északkeleti harmadán az idei lett a legenyhébb január 1901 óta. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.