Videós megfigyelőrendszerrel ellenőriznék a fejkendőviselést Iránban

külföld
február 03., 20:19
comments 2

Az eddiginél fokozottabban, a közúti közlekedésben már alkalmazott videókamerás megfigyelőrendszer segítségével ellenőriznék az iráni hatóságok, hogy a nők hordják-e a fejkendőt, írja az Etemad című lapra hivatkozva az MTI. Iránban az iszlám törvények szerint a nőknek kötelező legalább hidzsábbal, azaz fejkendővel eltakarni a hajukat, emellett hosszú, bő ruhát is kell hordaniuk, hogy alakjuk ne legyen kivehető.

photo_camera Fotó: ALLISON BAILEY/NurPhoto via AFP

A parlament igazságügyi bizottságának javaslata szerint szabálysértés esetén először szöveges üzenetben figyelmeztetnék a nőket, az ismételt jogsértéseket azonban már pénzbírsággal büntetnék. Az Etemad január elején már beszámolt a tervezetről, akkor a közmunka, az átnevelőkurzusok, az ország elhagyásának tilalma, a munkavállalás korlátozása is felmerült, mint lehetséges büntetési tétel.

Sok iráni nő nem hordja a fejkendőt, az újabb szigorításnak nincsen társadalmi támogatottsága. Még Nasszer Makarem Sirázi nagyajatollah, Irán egyik fő siíta vallási vezetője is arról beszélt január végén, hogy „nem lehet erőszakkal és nyomásgyakorlással megoldani a hidzsáb viselésének kérdését”.

Tavaly véres tiltakozási hullámot váltott ki egy 22 éves kurd nő, Mahsza Amini halála. Aminit azért vette őrizetbe az iráni erkölcsrendészet, mert állítólag nem az előírásoknak megfelelően viselte a hidzsábot, majd fogvatartása alatt, szeptember 13-án meghalt. Szemtanúk szerint a hatóságok bántalmazták. Az őszi tüntetések miatt Iránban eddig négy embert végeztek ki, míg 18 másik embert halálra ítéltek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.