Uj Péter: Bevezetés az élettérgeometriába

szerda esetleg csütörtök
2023 február 03., 06:30
comments 17

A napokban Csányi Sándor MLSZ- és OTP-elnök nagyvállalkozó megpróbált amellett érvelni, hogy miért nem kéne az UEFA-nak kitiltania a Nagy-Magyarország-jelképet és az árpádsávos zászlót a stadionokból.

Uj Péter kommentárja:Ment, mendegélt, hetedhét országon át, mígnem egy négyszögletű kerek országba ért: Geometriába. Ott aztán józan paraszti Eukleidészbe kapott, és megalkotta az élettérgeometria nagy tételét, a Csányi tételt, miszerint:

„Az árpádsávos zászló ott van a Parlamentben Magyarország történelmi zászlói között, amely évszázadokon át Magyarország hivatalos zászlója volt. Valóban volt egy rövid időszak a magyar történelemben, amikor a fasizmust, a rasszizmust testesítette meg, annak jelképévé tették. De azt gondolom, egy rövidebb időszak egy sokkal hosszabb időszakot nem írhatna felül.

Vagy röviden: egy rövidebb időszak egy sokkal hosszabb időszakot nem írhat felül.

Alkalmazzuk a tételt egy másik híres geometriai objektumra, amelyet hakenkreuz avagy horogkereszt néven ismer a szélesebb közvélemény, és amelyről szintén elmondható, hogy igen rövid időszakon keresztül, egész pontosan 1920-tól 1945-ig, tehát mindössze negyed századon át a fasizmust és a rasszizmust „testesítette meg”. A Csányi-tétel értelmében ez az időszak simán felülírható azzal a több száz vagy akár ezernél is több éves időszakkal, amikor védikus proto-hindu kultúrákban, majd a hinduizmusban, buddhizmusban, zoroasztrianizmusban (ésatöbbiegyebütt) mindenféle náculástól mentesen használták.

  • A nemzeti szimbólumharcon túli világ eseményei közül az e heti hírlevélben némi nyelvőrködés is felhánytorgatásra került, Rolling Stones-szal és Mozarttal. Ha szeretnéd elolvasni a 127-es számú opust, aztán minden szerda éjjel-esetleg csütörtök (nagyon-nagyon kivételes esetben péntek) hajnalban megkapni Uj Péter friss írásait, akkor fizess elő a "444 Közösség" vagy a "444 Belső Kör" csomagra itt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.