Az amerikai légierő újabb kínai kémballont fedezett fel, ezúttal Latin-Amerika fölött

külföld
2023 február 04., 07:01
comments 6

Kínai hőkémballont fedeztek fel Latin-Amerika légterében is - közölte pénteken a Pentagon szóvivője, Pat Ryder. Az első hőkémballont csütörtökön vette észre az amerikai légierő, az az Alaszkához tartozó Aleut-szigeteken és Kanadán át a montanai Billings közelében lépett be a kontinentális USA területére. Kína szerint azonban csak egy polgári célú időjárási ballonjuk tért le a tervezett útvonaláról.

A kínai hőkémballon, akarom mondani véletlenül az USA fölé sodródott, főleg meteorológiai célú léggömb Montana államban, az amerikai rakétasilók közelében.
photo_camera A kínai hőkémballon, akarom mondani véletlenül az USA fölé sodródott, főleg meteorológiai célú léggömb Montana államban, az amerikai rakétasilók közelében. Fotó: Chase Doak/Chase Doak via REUTERS

Az incidens miatt Antony Blinken amerikai külügyminiszter elhalasztotta a hétvégére tervezett pekingi látogatását. Sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy telefonon beszélt egy magas rangú kínai tisztségviselővel, Vang Jivel, akinek „világossá tette, hogy a megfigyelő ballon jelenléte az amerikai légtérben az amerikai szuverenitás és a nemzetközi jog egyértelmű megsértése, és hogy ez egy felelőtlen cselekedet”. Blinken ugyanakkor közölte Vanggal azt is, hogy az Egyesült Államok elkötelezett a Kínával való diplomáciai kapcsolatok fenntartása mellett, és Pekingbe láátogat, amint a körülmények lehetővé teszik. „Az első lépés az, hogy a megfigyelő eszközt kivonjuk a légterünkből” - mondta a külügyminiszter. Egyelőre biztonsági okokból nem lőtték le.

A kínai állami média szerint Vang azt mondta Blinkennek, hogy „Kína felelősségteljes ország, és mindig is szigorúan betartotta a nemzetközi jogot,” és nem fogadnak el semmilyen alaptalan spekulációt. Szombaton a kínai külügyminisztérium azt közölte az út elhalasztásával kapcsolatban: „Az Egyesült Államokban egyes politikusok és a média ürügyként használta fel az incidenst arra, hogy támadja és rágalmazza Kínát.” Azt állítják továbbá, hogy hivatalosan „sem Kína, sem az Egyesült Államok nem jelentett be semmilyen látogatást”. 2018 óta Blinken lett volna az első hivatalos amerikai kormánytag, aki Kínába látogat.

Ahogy Király András írta pénteken, a kémballonnal Kína komolyabb eszkaláció veszélye nélkül bizonyíthatta az USA-nak, hogy képes fejlett megfigyelőeszközöket bejuttatni a légterébe. (AFP/France24)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.