23 halálos áldozata van már a Chilében tomboló erdőtüzeknek

külföld
2023 február 05., 16:32
Puren, Araucania régió, Chile, tomboló tűz 2023 február 4-én
photo_camera Puren, Araucania régió, Chile, tomboló tűz 2023 február 4-én Fotó: JAVIER TORRES/AFP

Legalább 1100 ember volt kénytelen elhagyni otthonát és több mint 979-en megsérültek már a Chile középső részén, elsősorban Nuble és Bíobíó régióban pusztító erdőtüzek miatt.

Carolina Tohá belügyminiszter szombaton bejelentette, hogy már Araucanía térsége is katasztrófa sújtotta területnek minősül. A több mint 230 helyen tomboló tűznek már 23 halálos áldozata van.

Az Egyesült Államok, Argentína, Ecuador, Brazília, Venezuela és Spanyolország is felajánlotta segítségét - többek között helikoptereket és tűzoltókat - Chilének.

A tüzek az országot elérő szélsőséges - nem ritkán a 40 fokot is meghaladó hőmérsékletű - hőhullám következményei. A kormány attól tart, hogy megismétlődhet a 2017-es pusztítás: akkor ugyan valamivel kevesebben haltak meg (11-en), de több mint 1500 ház és 467 ezer hektárnyi föld égett le.

„Az időjárási körülmények nagyon megnehezítették a terjedő (tüzek) oltását, és a vészhelyzet egyre súlyosbodik” - mondta Tohá a Santiagóban tartott sajtótájékoztatón újságírók előtt, utalva arra, hogy a hőség még messze nem vonult el. A hatóságok szerint szombaton további 16 helyen ütött ki tűz.

Pénteken Araucaniában lezuhant egy mentőhelikopter, amelynek pilótája és utasa is életét vesztette.

A hivatalos adatok szerint már 40 000 hektárnyi terület égett le, ami nagyobb terület, mint egész Philadelphia területe.

A 230 erdőtűzből 80 ellen még küzdenek, 151-ről nyilatkozta azt a belügyminiszter, hogy ellenőrzés alatt tartják azokat. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.