A kormány hajlandó lenne kizárni a minisztereket az egyetemi kuratóriumokból

oktatás
2023 február 06., 16:41
comments 10

A kormány támogatja azt a javaslatot, amely szerint a jövőben összeférhetetlen lenne miniszterek tagsága az egyetemi alapítványi kuratóriumokban – közölte a Területfejlesztési Minisztérium az RTL Híradó kérdésére hétfőn. „A kabinet már a múlt héten is napirendre vette ezt a kérdést, de döntés nem született” – írta a minisztérium.

Navracsics Tibor 2022. szeptember 18-án sajtótájékoztatón reagált a hírre, hogy az Európai Bizottság 7,5 milliárd euró uniós támogatás befagyasztását javasolja a magyarországi korrupciós problémák miatt.
photo_camera Navracsics Tibor 2022. szeptember 18-án sajtótájékoztatón reagált a hírre, hogy az Európai Bizottság 7,5 milliárd euró uniós támogatás befagyasztását javasolja a magyarországi korrupciós problémák miatt. Fotó: Németh Dániel

A döntés csúszását azzal indokolták, hogy az „Európai Bizottsággal még tartanak a tárgyalások arról, pontosan milyen politikai tisztségekre vonatkozzon a törvény, de még arról is, hogyan, mennyi időre lehessen kuratóriumi tagokat/vezetőket újraválasztani. A közérdekű vagyonkezelő alapítványokról szóló törvény módosításáról márciusban tárgyal majd az Országgyűlés.” Tehát elképzelhető, hogy a bizottság akár államtitkárok távozását is kéri.

A 2022-es vagyonnyilatkozatok alapján jó néhány miniszter ül valamelyik egyetem kuratóriumában. Egy-ötmillió forint közti jövedelmet kap így:

  • Lantos Csaba energetikai miniszter (még a tavaly decemberi miniszteri kinevezése előtt, 2021 májusban lett a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumi tagja)
  • Varga Judit igazságügyi miniszter a miskolci Universitas Miskolcinensis Alapítvány Kuratóriumának elnöke. Máshonnan lehet tudni, hogy 1,4 millió forintot kap havonta.
  • Varga Mihály pénzügyminiszter, a Rudolf Kálman Óbudai Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke
  • Szijjártó Péter külügyminiszter a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány kuratóriumi tagja. Győr polgármestere a kuratóriumi társa, Dézsi Csaba András korábban azt jelezte, hogy ezért havi 1,5 millió forint tiszteletdíj jár neki

A bruttó 500 ezer- egymilliós jövedelmet jelezte:

  • Nagy István, aki a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány kuratóriumi tagja
  • Lázár János építésügyi miniszter, aki ismételt kormánytagsága előtt került a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány kuratóriumba, Nagy István társaként.

Navracsics Tibor a Pannon Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke, de ezért nem vesz fel tiszteletdíjat.

Magyari Péter cikke arról, hogyan machinált a kormány a kiszervezett egyetemeken az EU-val szemben: A kormány megpróbálta átverni az EU-t, de a magyar egyetemek jártak pórul

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.