Az USA nem adja vissza a lelőtt ballon maradványait Kínának

külföld
2023 február 06., 20:22
comments 2

Az Egyesült Államok elkezdte összegyűjteni az Atlanti-óceánból a lelőtt kínai kémballon maradványait, melyeket hírszerzési szakértők fognak megvizsgálni, és nincs tervben, hogy visszaadják a maradványokat Kínának - közölte hétfőn John Kirby, az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője.

photo_camera Fotó: KANAME MUTO/The Yomiuri Shimbun via AFP

Egyelőre csak a víz felszínéről tudták összeszedni a törmeléket, mivel a rossz időjárási viszonyok miatt egyelőre nem tudtak víz alatti keresést indítani. De tervben van, hogy a következő napokban a tengerfeneket is átvizsgálják, méghozzá elég nagy területen.

Kirby elmondta, hogy biztosították, a léggömbön lévő eszközök már ne tudjanak kémkedni, ugyanakkor információt tudjanak gyűjteni róluk. „Még mindig elemezzük azokat az információkat, amelyeket a ballonról gyűjtöttünk, mielőtt kilőttük volna, most pedig helyreállítjuk az eszközöket, és gyanítom, hogy még többet megtudhatunk” - tette hozzá.

Az egyik már ismert részlet az, hogy a léggömb nem egyszerűen sodródott, hanem rendelkezett propellerekkel és kormányzással. „A ballon képes volt manőverezni: gyorsítani, lassítani és fordulni. Voltak tehát propellerei, volt kormánylapátja, hogy irányt tudjon változtatni - mondta a szóvivő. - De leginkább a jet stream irányította.”

Arról, hogy a Peking által csak eltévedt polgári ballonnak nevezett eszköz miért vezetett mindössze pár nap alatt az amerikai-kínai diplomáciai viszonyok romlásához, Horváth Bence írt részletesebben: Leeresztett ballon löki az eddigieknél is mélyebbre Washington és Peking kapcsolatát. (France24)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.