Földrengés a török-szír határnál: több mint ezer áldozat

külföld
2023 február 06., 10:42
comments 4

Már több mint 1000 áldozata van a 7,8-as erősségű földrengésnek, ami hétfőn hajnalban rázta meg Törökország délkeleti és Szíria északi részét. Törökországban 912, Szíriában pedig 320 halottról számoltak be legutóbb. Összesen több mint hatezer sérültről tudni.

Mivel rengetegen rekedtek a romok alatt, a halottak száma valószínűleg még növekedni fog.

photo_camera Fotó: ILYAS AKENGIN/AFP

A katasztrófa azokban az órákban történt, amikor az emberek még aludtak, ráadásul azóta több mint 40 utórengést észleltek.

Erdoğan török elnök szerint közel 3000 épület omlott össze, és 1939 óta nem volt ekkora földrengés Törökországban. Akkor nagyjából 33 ezren haltak meg, 1999-ben pedig 17 ezer áldozata volt a mostanihoz hasonló erősségű földrengésnek.

Az alábbi felvételt egy kahramanmaraşi gyógyszertár biztonsági kamerája rögzítette:

link Forrás
photo_camera Fotó: AYDIN ARIK/Anadolu Agency via AFP

Tíz török városban egy hétre felfüggesztették az oktatást, és több helyen korlátozták a légi közlekedést is.

A földrengés epicentrumát a törökországi Gaziantep környékére teszik, ami 90 kilométerre fekszik a szír határtól. A földrengés hatása Libanonban, Cipruson és Izraelben is érezhető volt.

Bár az elmúlt száz évben nem történt komoly katasztrófa ebben a térségben, korábban több jelentős földrengésre volt példa, és a szeizmológusok is figyelmeztettek a kockázatokra.

photo_camera Fotó: HISAM HAC OMER/Anadolu Agency via AFP

Törökország nemzetközi segítséget kért a mentéshez. Az európai uniós mentőcsapatok már elindultak a térségbe, de segítséget ígért többek közt a francia, a brit és a bolgár kormány is.

Ez volt az első téma a magyar kormány soproni ülésén, majd Szijjártó Péter külügyminiszter azt mondta, Magyarország „egy kutatásban és mentésben komoly tapasztalatokat szerzett egységet ajánlott fel”, ami azonnal indul, ha a törökök jelzik, pontosan hol van rá szükség. Novák Katalin köztársasági elnök szintén részvétét nyilvánította az áldozatok családjainak.

Mentőcsapatokat küld Oroszország, Izrael, Görögország, Lengyelország, Spanyolország és Tajvan is. (BBC, Guardian, MTI)

link Forrás

Frissítés: Késő délelőtt újabb földrengés rázta meg a térséget, ez a hírek szerint 7,5-7,7-es erősségű volt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.